På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Estetisk injicerare

Estetisk injicerare

Estetisk/kosmetisk injicerare/behandlare genomför skönhetsbehandlingarna genom att injicera botox och olika sortens fillers (framförallt av övre, mellan och undre ansikte).

Estetisk injicerare/behandlare innehar ofta ganska omfattande kunskap om botuliniumtoxin, fillers, medicinsk hudvård, kemiska peeler, laser samt har mycket kundskap även kring hudens åldrande. Det är vanligt att hen utför behandlingar med Restylane fillers och botulinumtoxin, samt även kemisk peeling, medicinsk hudvård och IPL Powerlite.

En arbetsplats för estetisk injicerare är oftast en privat mottagning (skönhets klinik, plastik-kirurgisk klinik eller kosmetologisk mottagning - där det finns en läkare "knyten" till kliniken).

Utbildning

För att kunna bli certifierad måste man ha medicinsk legitimation. Läs gärna om Legitimationsyrken.

Oftast är en estetisk injicerare/behandlare i grunden sjuksköterska med vidare/påbyggnads utbildning. Det finns också exempel när läkare eller annan legitimerad medicinsk personal utbildar sig till estetiska/kosmetiska injicerare.
Estetiska injektionsrådet driver frågan om striktare regler kring vem som ska få göra estetiska injektioner. Målet är att det inom kort blir lag på att endast legitimerad och certifierad medicinsk personal ska få göra det (uppgift från april 2018).

Vägen till att bli injektionssjuksköterska i den estetiska branschen
Rekommendationen är att man först är Leg. Sjuksköterska i några år, innan man börjar med estetiska injektioner, så att man har erfarenhet i sin yrkesroll och kan göra medicinska bedömningar.
Därefter rekommenderas det att söka jobb på plastikkirurgisk enhet och arbeta där under en viss tid.
Sedan går man speciella injektionskurser som man ansöker om att gå hos läkemedelsbolagen som tillverkar botulinum och fillers.

Övrigt

Botulinumtoxin är ett preparat som är klassat som ett läkemedel. Vid läkemedelshantering med botulinumtoxin krävs att det finns en läkare som "övervakar" verksamheten eftersom att endast läkare som kan förskriva läkemedlet så att det kan lämnas ut från öppenvårdsapotek. Regler om iordningsställande och administrering (t.ex. genom injicering) av läkemedel inom hälso- och sjukvården finns i HSLF-FS 2017:37. Enligt föreskriften får en sjuksköterska iordningställa eller administrera läkemedel. 
Seriösa läkemedelsbolag/fillerföretag säljer fillerpreparat endast till leg.läkare eller till sjuksköterskor som har en delegerande leg.läkare "bakom sig".

Andra yrken som kanske kan bli av intresse för dig är bland annat: makeup-artist, medicinsk make-up artist, brynstylist, image-konsult, SPA-terapeut, nagelspecialisthudterapeut, kosmetolog och massör

Länktips
shr.nu - SVERIGES HUDTERAPEUTERS RIKSORGANISATION
socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog - Socialstyrelsens föreskrifter & allmänna råd om ordination & hantering av läkemedel i hälso- & sjukvården.
Mer information om hur man kan gå tillväga för att bli certifierad inom yrket finns på estetiskainjektionsradet.se

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.