Estetisk injicerare

Estetisk injicerare

Estetisk injicerare / kosmetisk behandlare genomför skönhetsbehandlingarna genom att injicera botox och olika sortens fillers, framförallt i ansikte.

Estetisk injicerare / behandlare innehar ofta ganska omfattande kunskap om botuliniumtoxin, fillers, medicinsk hudvård, kemiska peeler, laser samt har mycket kunskap även kring hudens åldrande.

Det är vanligt att man utför behandlingar med Restylane fillers och botulinumtoxin, samt även kemisk peeling, medicinsk hudvård och IPL-behandlingar.

Utbildning

För att kunna bli certifierad måste man ha medicinsk legitimation. Oftast är en estetisk injicerare / behandlare i grunden sjuksköterska med vidareutbildning. Det finns också exempel när läkare eller annan legitimerad medicinsk personal utbildar sig till estetiska / kosmetiska injicerare.

Estetiska injektionsrådet driver frågan om striktare regler kring vem som ska få göra estetiska injektioner. Målet är att det inom kort blir lag på att endast legitimerad och certifierad medicinsk personal ska få göra det.

Rekommendationen är att man först är Leg. Sjuksköterska i några år, innan man börjar med estetiska injektioner, så att man har erfarenhet i sin yrkesroll och kan göra medicinska bedömningar. En bra grund för det yrket är gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet.

Därefter rekommenderas det att söka jobb på plastikkirurgisk enhet och arbeta där under en viss tid. Sedan går man speciella injektionskurser som man ansöker om att gå hos läkemedelsbolagen som tillverkar botulinum och fillers.

Arbetsplats

En estetisk injicerare / behandlare arbetar oftast på en privat mottagning, en skönhetsklinik, plastik-kirurgisk klinik eller kosmetologisk mottagning där det finns tillgängliga läkare.

Övrigt

Botulinumtoxin är ett preparat som är klassat som ett läkemedel. Vid läkemedelshantering med botulinumtoxin krävs att det finns en läkare som "övervakar" verksamheten, det är endast läkare som kan förskriva läkemedlet så att det kan lämnas ut från öppenvårdsapotek. Enligt föreskriften får en sjuksköterska iordningställa eller administrera läkemedel.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.