På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Specialbagare
Spela filmen

Specialbagare

Specialbagare är en bagare som specialiserar sig inom ett bageri-område, t.ex på att baka endast (exklusivt) ostkakor eller semlor, glutenfri bröd eller på att tillverka hårt tunnbröd.

Utbildning

Många svenska specialbagare är mer eller mindre självlärda. På gymnasiet rekommenderas det utbildning på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet, inrikning Bageri och konditori. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Var god se även information om yrken bagare, konditor och pizzabagare. Dock kan det finnas idag och i framtiden tillkomma andra "specialbagaryrken", exempelvis yrket "Hundbagare"; var god läs om Stockholms hundbageri i Vasastan, som öppnade i september 2019 på svt.se/bakelser-för-fyrbenta

Temadag som kan hänföras till detta yrke:
13 maj 2017 firades det Tunnbrödsdagen för första gången - på initiativet av Tunnbrödsakademin. Tunnbrödsdagen kommer att infalla den andra lördagen i maj varje år, dvs år 2019 - den 11 maj och år 2020 - den 9 maj.

Visste du att...?
Peppar var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept, vilket man spårat genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster.
Men blir man snäll av pepparkakor? ;) Unionskonung Hans (1455-1513) ordinerades i vilket fall av sin privata läkare äta pepparkakor mot sitt dåliga humör.
Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till 1300-talet, när nunnorna bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser (ingefära, kryddnejlika, kanel & kardemumma) ska ha underlättat magbesvär (problem med matsmältningen) & troddes även ha en lugnande effekt. Källa: https://sv.wikipedia.org .

Lilla ordboken
Veganisera - göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt tillagas med hjälp av animaliska produkter. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.