Specialbagare
Spela filmen

Specialbagare

Specialbagare är en bagare som specialiserar sig inom ett bageri-område, t ex på att endast baka ostkakor, semlor, glutenfritt bröd eller att tillverka hårt tunnbröd.

Utbildning

Många svenska specialbagare är mer eller mindre självlärda. På gymnasiet rekommenderas det utbildning på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet, inriktning Bageri och konditori. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Yrkesfilm

Bli bagare eller konditor - två kreativa yrken

Visste du att...?

... peppar var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept, vilket man spårat genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster. Men blir man snäll av pepparkakor? Unionskonung Hans (1455-1513) ordinerades i vilket fall av sin privata läkare äta pepparkakor mot sitt dåliga humör. Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till 1300-talet, när nunnorna bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma ska ha lindrat magbesvär och troddes även ha en lugnande effekt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  369 Lediga jobb som specialbagare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.