Patisserist är en matkonsthantverkare, en konditor som är expert på Franska bakverk, i första hand bakelser och tårtor men även handgjord glass. Glass och frukt serveras ofta till franska bakelser och ingår i tårtor som en av ingredienser.
Patisserikonst representerar joie de vivre, franskt uttrycket som betyder livsglädje.
En specialitet inom patisserikonsten är att bygga pièce montée, som är ätbara minikopior av kända byggnader och konstverk.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Den klassiska utbildningen som de främsta patisserister genomgår finns på Lenôtre Patisseri-skola i Frankrike. Varje år utbildar skolan ca 3000 lärlingar från ca 100 länder. Utbildningen är sex månader.
Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Bageri och Konditori.
Personliga egenskaper
Patisserister behöver ha extremt bra smak-och luktsinne, öga för detaljer och tålamod. Det är också mycket viktigt att vara stadig på handen för att kunna utföra spritsningar av dekorationer och även viss fysisk styrka då bröllopstårtor kan väga så mycket som 25-30 kg.
Yrkesfilm
Bli bagare eller konditor - två kreativa yrken
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Chefspodden
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret