På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Patisserist Spela filmen

Patisserist

Patisserist är en konstmathantverkare, en konditor: expert på Franska bakverk (i första hand bakelser och tårtor men även på handgjord glass). Glass och frukt serveras ofta till franska bakelser och/eller ingår i dem och i tårtor som en av ingredienser.

Patisserikonst representerar "joie de vivre", det franska uttrycket som betyder  "livsglädje" /meningen i detta sammanhang är att man bör ha en liten bit av riktig njutning så gott som dagligen och bör inte känna dåligt samvete för att man "unnar sig"/.

En specialitet inom patisseri-konsten är att "bygga" pièce montée (ätbara minikopior av kända byggnader och konstverk).

 Patisserister behöver ha extremt bra smak-och luktsinne, öga för detaljer och tålamod. Det är också mycket viktigt att vara "stadig på handen" bl a för att kunna utföra spritsningar av dekorationer (det krävs stort intresse av att lära dig; mycket övning och även viss fysisk styrka: bröllopstårtor kan väga så mycket som 25-30 kg).

Utbildning

Den klassiska utbildningen som de främsta patisserister genomgår finns på Lenôtre Patisseri-skola i Frankrike. Skolan utbildar årligen ca tre tusen lärlingar (under 6 månader) från ca hundra länder. Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Bageri & Konditori.

Liknande yrken: var god se yrkespresentationer Konditor och Bagare.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.