Patisserist
Spela filmen

Patisserist

Patisserist är en matkonsthantverkare, en konditor som är expert på Franska bakverk, i första hand bakelser och tårtor men även handgjord glass. Glass och frukt serveras ofta till franska bakelser och ingår i tårtor som en av ingredienser.

Patisserikonst representerar joie de vivre, franskt uttrycket som betyder livsglädje.

En specialitet inom patisserikonsten är att bygga pièce montée, som är ätbara minikopior av kända byggnader och konstverk.

Utbildning

Den klassiska utbildningen som de främsta patisserister genomgår finns på Lenôtre Patisseri-skola i Frankrike. Varje år utbildar skolan ca 3000 lärlingar från ca 100 länder. Utbildningen är sex månader.

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Bageri och Konditori.

Personliga egenskaper

Patisserister behöver ha extremt bra smak-och luktsinne, öga för detaljer och tålamod. Det är också mycket viktigt att vara stadig på handen för att kunna utföra spritsningar av dekorationer och även viss fysisk styrka då bröllopstårtor kan väga så mycket som 25-30 kg.

Yrkesfilm

Bli bagare eller konditor - två kreativa yrken

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  61 Lediga jobb som patisserist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.