På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Patisserist
Spela filmen

Patisserist

Patisserist är en matkonst-hantverkare, en konditor som är expert på Franska bakverk, i första hand bakelser och tårtor men även på handgjord glass. Glass och frukt serveras ofta till franska bakelser och ingår i tårtor som en av ingredienser.

Patisserikonst representerar joie de vivre, franskt uttrycket som betyder livsglädje.

En specialitet inom patisserikonsten är att bygga pièce montée, som är ätbara minikopior av kända byggnader och konstverk.

Utbildning

Den klassiska utbildningen som de främsta patisserister genomgår finns på Lenôtre Patisseri-skola i Frankrike. Varje år utbildar skolan ca 3000 lärlingar från ca hundra länder. Utbildningen är sex månader.

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Bageri och Konditori.

Personliga egenskaper

Patisserister behöver ha extremt bra smak-och luktsinne, öga för detaljer och tålamod. Det är också mycket viktigt att vara stadig på handen för att kunna utföra spritsningar av dekorationer och även viss fysisk styrka då bröllopstårtor kan väga så mycket som 25-30 kg.

Yrkesfilm

Bli bagare eller konditor - två kreativa yrken

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.