På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bagare
Spela filmen

Bagare

Som bagare kan du arbeta på ett industribageri, ett mindre bageri med tillhörande butik eller på ett konditori. Arbetsuppgifterna skiljer sig beroende på var du arbetar men produkterna är desamma: matbröd, vetebröd och kakor.

I dag produceras större delen av allt matbröd av några få stora företag med ett antal industribagerier. Brödtillverkningen ser mycket olika ut beroende på bageriets storlek men något som alltid måste finnas är bagarens kunskap om bröd och bakning. Bagare på ett automatiserat industribageri övervakar bakningen som sker med hjälp av maskiner. De knappar in receptet på den produkt som ska bakas i bakdatorn. Brödtillverkningen sker sedan i slutna system.

Även de mindre bagerierna är välutrustade med maskiner och kan ibland ha bakdator. Det vanliga är dock att de flesta arbetsmomenten utförs för hand vilket ger ett mer omväxlande arbete. Bagarna gör då allt från att väga upp ingredienserna till att forma, jäsa och grädda brödet eller kakorna.

Bagare på industribagerier arbetar ofta natt och ibland förekommer helgarbete. Det är vanligt med förskjuten arbetstid, det vill säga att den som sätter degen börjar tidigare än den som gräddar eller packar brödet. Som bagare på ett litet bageri eller konditori börjar man oftast arbeta mycket tidigt på morgonen.

Se gärna en kort videofilm "Bli bagare eller konditor!" - här är snabblänk till filmen. Du kan också se en ca 10 minuter Iång fiIm om 6 olika yrken, där Bagare är ett av yrken som presenteras. Här är snabblänk till filmen.

Utbildning

Bagare utbildas på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktning Bageri och Konditori. Den nationella inriktningen erbjuds på ett antal gymnasieskolor i landet (i december 2018 är det lite drygt 60 skolor). Motsvarande utbildning för vuxna kan erbjudas inom Komvux eller anordnas (köpas in) av Arbetsförmedlingen.

Lärlingsutbildning förekommer.

Bagare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.

Vidareutbildning med inriktning mot livsmedelsområdet finns som eftergymnasial utbildning inom Yrkeshögskolan.

Vidareutbildning med inriktning mot livsmedelsområdet finns även inom högskola och universitet på några orter i landet.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på bagare och konditorer har varit stor de senaste åren. Arbetsförmedlingen bedömer att denna utveckling kommer att fortsätta, och att det kommer att vara liten konkurrens om de lediga jobben inom yrket. Arbetsmarknaden varierar mellan olika regioner i landet. På fem till tio års sikt bedöms möjligheterna till arbete som medelgoda.

Visste du att...?
Peppar var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept, vilket man spårat genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster.
Men blir man snäll av pepparkakor?
Unionskonung Hans (1455-1513) ordinerades i vilket fall av sin privata läkare äta pepparkakor mot sitt dåliga humör.
Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till 1300-talet, när nunnorna bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser (ingefära, kryddnejlika, kanel & kardemumma) ska ha underlättat magbesvär (problem med matsmältningen) & troddes även ha en lugnande effekt.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.