Brödtillverkning i Sverige: Från industribagerier till små bagerier
I dagens samhälle är det några få stora företag med industribagerier som står för majoriteten av all brödproduktion. Hur brödet tillverkas varierar beroende på bageriets storlek, men en sak som alltid är avgörande är bagarens expertkunskap om bröd och bakning.
Industribagerier och automatisering
På de stora, automatiserade industribagerierna är bagarens roll mer övervakande. Bageripersonalens huvudsakliga arbetsuppgift är att övervaka bakningsprocessen, som ofta sker med hjälp av maskiner. Bagaren matar in receptet i en bakdator, och sedan sker själva brödtillverkningen i slutna system där maskinerna sköter de flesta momenten.
Mindre bagerier: Mer hantverk och variation
Trots att även mindre bagerier är utrustade med modern teknik och ibland använder bakdatorer, är arbetsmiljön betydligt mer handgriplig. Här utförs många moment manuellt, vilket innebär ett mer varierande arbete för bagaren. Bagaren väger upp ingredienser, formar degen, låter den jäsa och gräddar brödet eller kakorna. Detta ger en större frihet och kreativitet i arbetet, något som lockar många som tycker om att arbeta med sina händer.
Arbetstider och arbetsuppgifter
Bagare på industribagerier arbetar ofta på natten eller tidiga morgnar, och helgarbete förekommer ibland. På de mindre bagerierna och konditorierna börjar arbetet också tidigt på morgonen, men arbetsuppgifterna kan vara mer varierade beroende på vilken typ av bageri det gäller. Oavsett var du arbetar, kommer de grundläggande produkterna – matbröd, vetebröd och kakor – att vara samma, men processen kan skilja sig avsevärt mellan olika typer av bagerier.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bagare utbildas på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktning Bageri och Konditori.
Motsvarande utbildning för vuxna kan erbjudas inom Komvux, yrkeshögskolan eller anordnas av Arbetsförmedlingen.
Lärlingsutbildning förekommer.
Bagare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.
Framtidsutsikter
Efterfrågan på bagare och konditorer har varit stor de senaste åren och den utvecklingen ser ut att fortsätta.
Arbetsplats
Som bagare kan du arbeta på ett industribageri, ett mindre bageri med tillhörande butik eller på ett konditori.
Yrkesfilm
Bli bagare eller konditor - två kreativa yrken
Visste du att...?
... peppar var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept, vilket man spårat genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster.
Men blir man snäll av pepparkakor? Unionskonung Hans (1455-1513) ordinerades i vilket fall av sin privata läkare äta pepparkakor mot sitt dåliga humör.
Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till 1300-talet, när nunnorna bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma ska ha lindrat magbesvär och troddes även ha en lugnande effekt.
Länktips
- allergismart.se - inkluderande matlagning
- Tunnbrödsakademin
- Hushållningssällskapet - driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar mm
- eldrimner.com - Nationellt resurscentrum för mathantverk

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret