I dag produceras större delen av allt matbröd av några få stora företag med ett antal industribagerier. Brödtillverkningen ser mycket olika ut beroende på bageriets storlek men något som alltid måste finnas är bagarens kunskap om bröd och bakning. Bagare på ett automatiserat industribageri övervakar bakningen som sker med hjälp av maskiner. De knappar in receptet på den produkt som ska bakas i bakdatorn. Brödtillverkningen sker sedan i slutna system.
Även de mindre bagerierna är välutrustade med maskiner och kan ibland ha bakdator. Det vanliga är dock att de flesta arbetsmomenten utförs för hand vilket ger ett mer omväxlande arbete. Bagarna gör då allt från att väga upp ingredienserna till att forma, jäsa och grädda brödet eller kakorna.
Bagare på industribagerier arbetar ofta natt och ibland förekommer helgarbete. Som bagare på ett litet bageri eller konditori börjar man oftast arbeta mycket tidigt på morgonen. Arbetsuppgifterna skiljer sig beroende på var du arbetar men produkterna är desamma - matbröd, vetebröd och kakor.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bagare utbildas på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktning Bageri och Konditori. Motsvarande utbildning för vuxna kan erbjudas inom Komvux, yrkeshögskolan eller anordnas av Arbetsförmedlingen. Lärlingsutbildning förekommer.
Bagare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.
Framtidsutsikter
Efterfrågan på bagare och konditorer har varit stor de senaste åren och den utvecklingen ser ut att fortsätta.
Arbetsplats
Som bagare kan du arbeta på ett industribageri, ett mindre bageri med tillhörande butik eller på ett konditori.
Yrkesfilm
Bli bagare eller konditor - två kreativa yrken
Visste du att...?
... peppar var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept, vilket man spårat genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster.
Men blir man snäll av pepparkakor? Unionskonung Hans (1455-1513) ordinerades i vilket fall av sin privata läkare äta pepparkakor mot sitt dåliga humör.
Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till 1300-talet, när nunnorna bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma ska ha lindrat magbesvär och troddes även ha en lugnande effekt.
Länktips
- allergismart.se - inkluderande matlagning
- Tunnbrödsakademin
- Hushållningssällskapet - driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar mm
- eldrimner.com - Nationellt resurscentrum för mathantverk
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret