På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tunneltågförare
Spela filmen

Tunneltågförare

Som tunneltågförare kan man också ofta kallas för "tunnelbaneförare".

Tunneltågförare/tunnelbaneförare fyller en viktig funktion inom kollektivtrafiken. De kör tunneltåget efter tidtabell och säkerheten ska alltid sättas främst.

Det ställs mycket stora krav på dig som ska vara tunneltågförare eftersom du ansvarar för ett tungt fordon som rymmer upp till 1300 resenärer.

Samtidigt krävs det att man har servicekänsla. Att vara tunneltågförare ställer stora krav på noggrannhet och uppmärksamhet. Man måste också klara att arbeta under stress och ha god simuItan kapacitet (dvs kunna göra flera saker samtidigt).

Starkt psyke krävs
Tinnelbanepersonal behöver ha starkt psyke: i Sverige dör det, nämligen, tyvärr, så många som ca 100 personer varje år i tågrelaterade olyckor. Även om tågföraren överlever olyckan och inte skadas rent fysiskt, är det ofta en svår psykisk trauma för tågföraren. Det är därför mycket viktigt att den som vill satsa på yrket tågförare/lokförare/tunnelbaneförare är psykiskt stabil person.

Utbildning

Den som viII bIi tunneItågförare måste genomgå en omfattande process som innefattar ett flertal olika tester och intervjuer. Det är mycket meriterande om du, som söker utbiIdning tiII tunneItågförare, tidigare har arbetat skift och/eIIer haft någon form av säkerhetsföreskrifter att arbeta efter.
Kraven som ställs på de sökande är bl.a:
20 år fyllda senast den dagen utbildning påbörjas;
godkända betyg i svenska, engelska och matematik från gymnasiet;
fullgod färgseende.

De som bIir utvaIda utbiIdas sedan i 14 veckor. Mer information om rekryteringsprocessen och utbiIdningen finns på mtrnordic.se.

Visste du att...?

I Stockholms tunnelbana finns det över hundra stationer (ca hälften av dem, 49 st, längst den Gröna linjen) som övervakas med ca 4.000 kameror. Det görs lika många resor i Stockholms tunnelbana som övriga tågresor i hela Sverige.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.