På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tunneltågförare
Spela filmen

Tunneltågförare

Tunneltågförare / tunnelbaneförare fyller en viktig funktion inom kollektivtrafiken. De kör tunneltåget efter tidtabell och säkerheten ska alltid sättas främst.

Det ställs mycket stora krav på dig som ska vara tunneltågförare eftersom du ansvarar för ett tungt fordon som rymmer upp till 1300 resenärer.

Samtidigt krävs det att man har servicekänsla. Att vara tunneltågförare ställer stora krav på noggrannhet och uppmärksamhet. Man måste också klara att arbeta under stress och ha god simultan kapacitet, dvs kunna göra flera saker samtidigt.

Utbildning

Den som vill bli tunneltågförare måste genomgå en omfattande process som innefattar ett flertal olika tester och intervjuer. Det är mycket meriterande om du tidigare har arbetat skift eller haft någon form av säkerhetsföreskrifter att arbeta efter.

Kraven som ställs på de sökande är bl.a att man är 20 år fyllda senast den dagen utbildning påbörjas, godkända betyg i svenska, engelska och matematik från gymnasiet samt fullgott färgseende.

De som blir utvalda utbildas sedan i 14 veckor. Mer information om rekryteringsprocessen och utbildningen finns på mtrnordic.se.

Personliga egenskaper

Tunnelbanepersonal behöver ha starkt psyke, i Sverige omkommer ca 100 personer i tågrelaterade olyckor varje år.

Även om tågföraren överlever olyckan och inte skadas rent fysiskt, är det ofta en svår psykisk trauma för tågföraren. Det är därför mycket viktigt att den som vill satsa på yrket tågförare / lokförare / tunnelbaneförare är psykiskt stabil person.

Visste du att...?

... i Stockholms tunnelbana finns det över hundra stationer, 49 av dem finns längst med Gröna linjen, som dessutom övervakas med ca 4000 kameror. Det görs lika många resor i Stockholms tunnelbana som övriga tågresor i hela Sverige.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.