På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tågmästare

Tågmästare

Tågtrafiken sköts numera av flera olika trafikföretag, då tågtrafiken är avreglerad, vilket innebär att ansvarsområden och arbetsuppgifter kan variera för den grupp av servicepersonal som tågmästare tillhör. Också yrkesbenämningarna och deras innebörd varierar från företag till företag.

Som tågmästare har man varierande arbetsuppgifter både före, under och efter tågfärden. Tågmästaren har ansvar för säkerheten och ordningen ombord på tåget tillsammans med lokföraren.

Utbildning

Tågmästare, tågvärdar och trafikvärdar utbildas internt av respektive bolag i samband med anställning. Praktik sker vid hemstationen.

Gymnasieutbildning kan krävas för anställning.

Erfarenhet från något serviceyrke är meriterande.

För att bli anställd som tågmästare måste man ha fyllt 21 år, ha god syn med eller utan glasögon samt god hörsel och normalt färgseende.

Se även information om andra yrken, t.ex om yrket Tågvärd.

Visste du att...?

Att människor blir påkörda vid övergångsställen, där vägen korsar järnvägen - hör till de vanligaste tillbuden inom tågtrafik i Sverige. Men trots de olyckhändelser, är att åka tåg - ett av de absolut säkraste sätten att färdas på.

Rökförbud på hållplatser & perronger
En ny lag förbjuder att röka tobaksprodukter och e-cigaretter på alla hållplatser och perronger i Sverige. Lagen gäller från och med 1 juli 2019. Källa: folkhalsomyndigheten.se/ny-lag-om-tobak-och-liknande-produkter

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.