På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tågvärd/tågvärdinna Spela filmen

Tågvärd/tågvärdinna

Tågvärd/tågvärdinna servar och hjälper resenärerna. I arbetsuppgifterna ingår att se till att alla resenärer betalar för resan samt att ge information och ibland även praktisk hjälp i diverse situationer.

För att trivas med jobbet som tågvärd/tågvärdinna måste man vara en trygg och positiv person, man måste även ha kunskaper inom konflikthantering, säkerhet, brandskydd och första hjälpen.

Utbildning

Utbildning till tågvärd/tågvärdinna sker ofta genom att man söker jobbet på ett företag /exempelvis SJ/ och får utbildning i början av sin anställning. Utbildning är några veckor lång (ett vanligt upplägg är på fyra veckor intensiv träning där teori varvas med praktik).
För tågvärd/tågvärdinna finns det vidareutbildningar: till AGS (avgångssignalerare) och till instruktör, vilket innebär bland annat att man får ännu mer ansvarsfulla arbetsuppgifter.

Rökförbud på hållplatser & perronger
En ny lag förbjuder att röka tobaksprodukter och e-cigaretter på alla hållplatser och perronger i Sverige. Lagen gäller från och med 1 juli 2019. Källa: folkhalsomyndigheten.se/ny-lag-om-tobak-och-liknande-produkter

Länktips

  • jobbafrisk.se - vill vi öka kunskapen om risken för astma och eksem i arbetslivet och hur man kan förebygga problem
  • sj.se/tågvärd - om att bli Tågvärd på SJ.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.