Som flygvärdinna eller flygvärd har man ofta varierade arbetstider som kan ligga under alla dagar i veckan och alla timmar på dygnet.
Flygvärdinnans/flygvärdens huvudarbetsuppgift är att tillsammans med den övriga besättningen ansvara för passagerarnas säkerhet och välbefinnande under flygningen. Det innebär att man ska vara lyhörd och serviceinriktad men samtidigt kunna vara en säker och handlingskraftig ledare vid en nödsituation.
Om något skulle inträffa är det flygvärdinnans/flygvärdens uppgift att se till att passagerarna får den hjälp de behöver. Till exempel vid en eventuell nödlandning måste passagerarna snabbt komma ut och kanske måste de få på sig flytvästar. Även under flygningen kan en passagerare vara i behov av första hjälpen eller hjärt- och lungräddning.
Flygvärdar/värdinnor ska samtidigt förbereda och servera mat och dryck ombord på planet samt försäljning av taxfree.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Flygvärdinnor/flygvärdar utbildas i samband med rekrytering vid respektive flygbolag. Avgiftsbelagd grundutbildning kan även finnas att gå hos fristående utbildningsanordnare.
Kraven varierar mellan de olika flygbolagen. Det krävs dock oftast godkänd gymnasieutbildning. Erfarenhet från serviceyrke inom till exempel hotell, restaurang eller resebranschen efterfrågas också. Även sjukvårdsutbildning eller erfarenhet från arbete inom service eller turism, ha utbildning i första hjälpen och att ha språkkunskaper i flera olika språk är meriterande.
Övriga krav som kan ställas är att man är minst 160 centimeter, är mellan 21 och 37 år, vara fullt frisk, har god syn och hörsel samt att man är simkunnig. Även B-körkort kan krävas.
Framtidsutsikter
Flygnäringen är känslig för konjunkturförändringar och det kommer tidvis att vara konkurrens om jobben för flygvärdinnor och stewards under kommande år. Det finns en ganska stor efterfrågan på kabinpersonal under chartersäsongerna. Men generellt går trenden mot allt kortare anställningstider och en snabbare omsättning på personal.
Personliga egenskaper
För att passa jobba som flygvärd/flygvärdinna behöver man vara social och gilla människor, vara säkerhetsmedveten, kunna ge bra service och vara ansvarsfull och hängiven sitt arbete.
Arbetsplats
Det är vanligt att börja som sommarvikarie eller timanställd innan man får en fast anställning.
Flygningar sker dygnet runt, alla dagar i veckan. Man arbetar enligt ett schema. I arbetet kan det ingå en så kallad stand by-funktion, vilket betyder att flygvärdinnan/flygvärden har jour i hemmet eller kommer till flygplatsen och är beredd att ge sig iväg med kort varsel.
Länktips
- Så här blir Du Flygvärdinna
- Swedavias Traineeprogram - Möjlighet att testa på
- Frivilliga Flygkåren, FFK
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret