Kabinbesättning
Spela filmen

Kabinbesättning

Som flygvärdinna eller flygvärd har man ofta varierade arbetstider som kan ligga under alla dagar i veckan och alla timmar på dygnet.

Flygvärdinnans/flygvärdens huvudarbetsuppgift är att tillsammans med den övriga besättningen ansvara för passagerarnas säkerhet och välbefinnande under flygningen. Det innebär att man ska vara lyhörd och serviceinriktad men samtidigt kunna vara en säker och handlingskraftig ledare vid en nödsituation.

Om något skulle inträffa är det flygvärdinnans/flygvärdens uppgift att se till att passagerarna får den hjälp de behöver. Till exempel vid en eventuell nödlandning måste passagerarna snabbt komma ut och kanske måste de få på sig flytvästar. Även under flygningen kan en passagerare vara i behov av första hjälpen eller hjärt- och lungräddning.

Flygvärdar/värdinnor ska samtidigt förbereda och servera mat och dryck ombord på planet samt försäljning av taxfree.

Utbildning

Flygvärdinnor/flygvärdar utbildas i samband med rekrytering vid respektive flygbolag. Avgiftsbelagd grundutbildning kan även finnas att gå hos fristående utbildningsanordnare.

Kraven varierar mellan de olika flygbolagen. Det krävs dock oftast godkänd gymnasieutbildning. Erfarenhet från serviceyrke inom till exempel hotell, restaurang eller resebranschen efterfrågas också. Även sjukvårdsutbildning eller erfarenhet från arbete inom service eller turism, ha utbildning i första hjälpen och att ha språkkunskaper i flera olika språk är meriterande.

Övriga krav som kan ställas är att man är minst 160 centimeter, är mellan 21 och 37 år, vara fullt frisk, har god syn och hörsel samt att man är simkunnig. Även B-körkort kan krävas.

Framtidsutsikter

Flygnäringen är känslig för konjunkturförändringar och det kommer tidvis att vara konkurrens om jobben för flygvärdinnor och stewards under kommande år. Det finns en ganska stor efterfrågan på kabinpersonal under chartersäsongerna. Men generellt går trenden mot allt kortare anställningstider och en snabbare omsättning på personal.

Personliga egenskaper

För att passa jobba som flygvärd/flygvärdinna behöver man vara social och gilla människor, vara säkerhetsmedveten, kunna ge bra service och vara ansvarsfull och hängiven sitt arbete.

Arbetsplats

Det är vanligt att börja som sommarvikarie eller timanställd innan man får en fast anställning.

Flygningar sker dygnet runt, alla dagar i veckan. Man arbetar enligt ett schema. I arbetet kan det ingå en så kallad stand by-funktion, vilket betyder att flygvärdinnan/flygvärden har jour i hemmet eller kommer till flygplatsen och är beredd att ge sig iväg med kort varsel.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.