Ombordansvarig

Ombordansvarig

Ombordansvarig på ett tåg har det övergripande ansvaret för de resande och arbetsuppgifterna kan vara kopplade till service åt passagerare och säkerhet på stationer och under resor. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilket företag man är anställd hos.

I arbetet ingår vanligtvis att sälja och kontrollera färdbevis, att hjälpa passagerare att hitta rätt buss eller tåg och även att svara på frågor om tidtabellen. Som ombordansvarig kan också ha ansvar för tillsyn på stationen, vilket kan innebära att man tar hand om kvarglömt bagage eller hjälper resenärer tillrätta. Järnvägsföretagets säkerhetsbestämmelser kan även ange att vissa tågfärder ska bemannas med fler funktioner för ombordansvarig, som har arbetsuppgifter med betydelse för trafiksäkerheten.

Många avgångar och ankomster sker på obekväma arbetstider, som sena kvällar och även nätter, därför bör man vara medveten om att man kan behöva arbeta skift.

Utbildning

Detta yrket har inga formella utbildningskrav, utan som ombordansvarig utbildas man internt av företaget genom en så kallad "företagsförlagd utbildning". Praktik ingår i den företagsförlagda utbildningen.

Bra grundläggande gymnasieutbildning är Handels- och administrationsprogrammet eller Hotell- och turismprogrammet.

Goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och skrift, är en merit.

Arbetsplats

Ombordansvariga kan arbeta inom olika färdmedel, t ex tåg, bussar, spårvagnar eller tunnelbana.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.