Lokförare
Spela filmen

Lokförare

Som lokförare kan man också kallas tågförare. Lokförare kan även köra pendeltåg.

Lokförare kör olika typer av tåg, med passagerare eller gods och ibland ingår även växlingsarbete med radiostyrda lok i arbetsuppgifterna.

Lokföraren ansvarar för att tåget körs mjukt, säkert och i rätt hastighet. Lokföraren arbetar ensam i loket och har kontakt med tågmästare och trafikledning via radio.

Lokföraren, tillsammans med övrig tågpersonal, har ansvar för säkerheten ombord på tåget. Under resorna måste man vara uppmärksam på oväntade och plötsliga situationer, t ex om djur och människor befinner sig på spåret. Till sin hjälp har lokförarna ett automatiskt tågkontrollsystem som larmar om det finns hinder på spåret.

Före avresa gör lokföraren klart loket. All teknisk utrustning slås på och bromsarna ställs in. Lokföraren informerar sig om eventuella reparationer och hastighetsändringar längs banan. Informationen för lokföraren vidare till övrig tågpersonal innan avfärd.

Utbildade lokförare kan också arbeta som lärare för blivande lokförare och som instruktörer i trafiksäkerhet.

Utbildning

Utbildning till Lokförare finns inom Yrkeshögskolan. Den är på 220-300 yh-poäng.

För att kunna bli antagen till utbildningen, måste man bland annat med godkänt resultat genomgå några tester som är utformade av psykologer, testerna är godkända enligt Transportstyrelsens krav.

Lokförare kan vidareutbilda sig till teknisk rådgivare, som arbetar med att ge lokförarna driftstöd när det uppstår tekniska problem på tågen.

Framtidsutsikter

Utsikterna för yrket Lokförare ser bra ut på arbetsmarknaden. Just nu finns det stor efterfrågan inom yrket och efterfrågan på Lokförare bedöms vara god under överskådlig tid.

Personliga egenskaper

Lokföraren har ett mycket ansvarsfullt arbete. Säkerhetstänkandet är en mycket viktig del av jobbet.

När det gäller lokförare som kör persontåg ingår kontakt med passagerare, bl a då man ger information via högtalarna i tågets vagnar. På godståg kan arbetet vara särskilt ensamt.

Yrket kan vara rätt för en person som är lugn och som tycker om att ha ansvar och har lätt för att samarbeta, tycker om att arbeta ensam och att planera och ha god framförhållning, är noggran och tycker det är viktigt att följa bestämmelser, anser att det är enkelt att fatta beslut, hanterar stress bra och snabbt kan omprioritera i en arbetsrelaterad situation.

Visste du att...?

... varje år dör det ca 100 personer i tågrelaterade olyckor. Även om tågföraren överlever olyckan och inte skadas rent fysiskt, är det ofta ett svår psykisk trauma för tågföraren. Det är därför mycket viktigt att den som vill satsa på tågföraryrken är en psykiskt stabil person.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  77 Lediga jobb som lokförare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.