På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lokförare
Spela filmen

Lokförare

Som lokförare kan man också kallas tågförare eller förare av tåg. Som lokförare kan man också köra pendeltåg.

Lokföraren har ett mycket ansvarsfullt arbete. Säkerhetstänkandet är en mycket viktig del av jobbet. Man kan köra olika typer av tåg, med passagerare eller gods och ibland ingår även växlingsarbete med radiostyrda lok i arbetsuppgifterna.

Lokföraren ansvarar för att tåget körs mjukt, säkert och i rätt hastighet. Lokföraren arbetar ensam i loket och har kontakt med tågmästare och trafikledning via radio.

Lokföraren (tillsammans med övrig tågpersonal) har ansvar för säkerheten ombord på tåget. Under resorna måste man vara uppmärksam på oväntade och plötsliga situationer, t.ex om djur och människor befinner sig på spåret. Till sin hjälp har lokförarna ett automatiskt tågkontrollsystem som larmar om det finns kända hinder på spåret.
Före avresa gör lokföraren klart loket. All teknisk utrustning slås på och bromsarna ställs in. Lokföraren informerar sig om eventuella reparationer och hastighetsändringar längs banan. Informationen för lokföraren vidare till övrig tågpersonal innan avfärd.

När det gäller lokförare som kör persontåg ingår kontakt med passagerare, bl a då man ger information via högtalarna i tågets vagnar. Samtidigt bör man tycka om att arbeta självständigt eftersom man är ensam i loket. På godståg kan arbetet vara särskilt ensamt.

Lokförare kan ibland också delta i växlingsarbetet på bangårdar. Det innebär att man förflyttar vagnar med hjälp av radiostyrda lok.

Lokföraren ansvarar för att tåget körs mjukt, säkert och i rätt hastighet. Lokföraren har kontakt med tågpersonal och trafikledning via radio.

Personliga egenskaper
Säkerhetstänk är "a och o" i det här yrket: arbetet som tågförare (lokförare) kräver att man alltid sätter säkerheten främst.
Arbetet som lok- eller tågförare är komplext och passar inte alla! Yrket kan vara rätt för en person som:
- är lugn och som tycker om att ha ansvar och har lätt för att samarbeta
- tycker om att arbeta ensam och att planera och ha god framförhållning
- är noggran och tycker det är viktigt att följa bestämmelser
- brukar ha koll på läget och anser att det är enkelt att fatta beslut
- brukar slutföra saker och hanterar stress ganska bra
- har god minne
- kan tänka om och omprioritera (ändra sig snabbt vid behov) i en arbetsrelaterad situation
- kan tänka sig att ha ett arbete där det händer att man inte kommer hem på utsatt tid
- kan koncentrera sig under längre tidsperioder
- tycker det är OK att jobba med flera saker samtidigt
- kan hålla sig lugn även i mycket pressade situationer
- kan tänka sig ett arbete som ibland blir monotont
- kan acceptera att inte komma hem och sova hemma varje natt.

Att tänka på
Det finns en del arbetsmoment som kan vara fysiskt tunga. Ett vanligt vagnskoppel väger 35 kg och kan vara jobbigt att hantera, och man behöver därför lära sig rätt teknik och använda de befintliga hjälpmedel. Personer som är korta kan ibland tycka att det är jobbigt att t ex nå upp till vissa delar på fordonen eller att klättra upp på fordon från banvallen.

Yrkesporträtt
Se en 3 min 40 sek-lång videofilm "En dag med lokförar-Jenny".

Utbildning

Utbildning till Lokförare finns i Sverige inom Yrkeshögskolan. Den är på 300 yrkeshögskolepoäng = 1,5 år eller tre terminers studier på heltid.
För att kunna bli antagen till utbildningen, måste man bland annat med godkänt resultat genomgå några tester, som är utformade av psykologer; testerna är godkända enligt Transportsstyrelsens krav. För mer info var god se transportstyrelsen.se/sv/jarnvag/lokforarbevis.

Vidareutbildning/karriärmöjligheter
Lokförare kan vidareutbilda sig till tekniska rådgivare, som arbetar med att ge lokförarna driftstöd när det uppstår tekniska problem på tågen. 
Utbildade lokförare kan också arbeta som lärare för blivande lokförare och som instruktörer i trafiksäkerhet.

 Se gärna en videofilm (längd 8 min 41 sek) om hur olika yrkesroller samarbetar på en Trafikcentral.

Visste du att...?
I Sverige dör det ca 100 personer varje år i tågrelaterade olyckor. Även om tågföraren överlever olyckan och inte skadast rent fysiskt, är det ofta en svår psykisk trauma för tågföraren. Det är därför mycket viktigt att den som vill satsa på yrket tågförare/lokförare/tunnelbaneförare är en psykiskt stabil person.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.