På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bussförare
Spela filmen

Bussförare

Bussförare kör i linjetrafik eller kör expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare. Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet ingår att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis och ropa ut hållplatserna. Efter avslutat pass redovisas kassan där det, undantagsvis, finns pengar t.ex på flygbussar. En bussförare kan också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

Bussförare är anställda vid ett kommunal- eller privatägt busstrafikföretag eller arbetar som egna företagare och kan även kallas förare.

En del bussförare kör beställningstrafik inom turism- eller skolresor i Sverige, en del bussförare söker tjänst utomlands och kör turistbussar i utlandet.

Att vara bussförare är ett serviceyrke. Som förare möter man dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för bussförare. Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull.

Utbildning

Utbildning till bussförare finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport, och som utbildning inom komvux (kommunal vuxenutbildning) på ett flertal orter i landet.

För att bli antagen till bussförarutbildningen på komvux måste man ha fyllt 21 år, ha fullföljd grundskoleutbildning eller gymnasieutbildning på nationellt eller specialutformat program och ha svenskt körkort för personbil (B-behörighet). Kraven vad gäller Svenska, Svenska som andra språk, Matematik och Engelska kan variera lite mellan skolorna. Sökande ska också kunna visa upp ett av Transportstyrelsen utfärdat körkortstillstånd för körkortsbehörigheten D.

Alla som kör buss i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Vid funktionsnedsättning efter skada eller sjukdom och i fall man undrar om man är lämplig som förare, kan man genomgå testning på Mobilitetscentret.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på bussförare väntas öka något det kommande året och konkurrensen om jobben minskar. Det är främst inom kollektivtrafiken som rekryteringsbehoven finns. På fem till tio års sikt kommer bussförare att ha goda möjligheter till arbete, bland annat beroende på att pensionsavgångarna blir mycket stora. Det närmsta åren är arbetsmarknaden god för bussförare.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 86 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Visste du att...?
Det finns på de svenska vägarna (uppgift från februari 2018) ca 1600 trafik-kameror (övervaknings/fartkameror) utplacerade - på de "stora" vägar, som ägs av Vägverket.

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Filmer

Här kan du se filmer som handlar om yrket Bussförare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.