På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bussförare
Spela filmen

Bussförare

Bussförare kör i linjetrafik eller kör expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare.

Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet ingår att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis och ropa ut hållplatserna. Efter avslutat pass redovisas kassan. En bussförare kan också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

En del bussförare kör beställningstrafik inom turism- eller skolresor i Sverige, en del bussförare söker tjänst utomlands och kör turistbussar i utlandet.

Utbildning

Utbildning till bussförare finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport och som utbildning inom komvux på ett flertal orter i landet.

För att bli antagen till bussförarutbildningen på komvux måste man ha fyllt 21 år, ha fullföljd grundskoleutbildning eller gymnasieutbildning på nationellt eller specialutformat program och ha svenskt B-körkort.

Kraven vad gäller Svenska, Svenska som andra språk, Matematik och Engelska kan variera lite mellan utbildningsorterna. Sökande ska även kunna visa upp ett av Transportstyrelsen utfärdat körkortstillstånd för körkortsbehörigheten D.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på bussförare väntas öka något det kommande åren och konkurrensen om jobben minskar. Det är främst inom kollektivtrafiken som rekryteringsbehoven finns. Det närmsta åren är arbetsmarknaden god för bussförare.

Personliga egenskaper

Att vara bussförare är ett serviceyrke. Som förare möter man dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för bussförare.

Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull.

Arbetsplats

Bussförare är ofta anställda vid ett kommunal- eller privatägt busstrafikföretag eller arbetar som egenföretagare.

Värt att notera

Alla som kör i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Visste du att... ?

... i Sverige är detta yrke mycket mansdominerat, ca 86% av de yrkesverksamma är män.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

23 Lediga jobb

School Minibus Driver

Arbetsgivare / Ort: British International Schools of Sweden AB / Uppsala
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 7 augusti (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Meriterande
  • Engelska

Om jobbet

British International School, Uppsala

As part of the STEAM Education Group, British International School of Uppsala (BISU) will be opening in August 2021 as premium British and International School in the heart of Uppsala, Sweden.

The school will open in August 2021 for grades K through Grade 10 and will add grades 11 and 12 in the subsequent years.

The British international school, Uppsala will follow the National Curriculum for England. The school’s curriculum will also integrate technology, featuring hands-on project-based learning, innovative teaching methods, technology initiatives and worldwide partnerships with leading experts and organizations in technology-related research and practice.

About the Role

We are looking for a School Minibus Driver to join the School’s Transport team commencing in August 2021.

About You

The successful candidate will be responsible for transporting pupils safely to and from School during term time .

Flexibility is essential and the School’s Minibus Drivers are also required to assist during busy periods with the transportation of pupils to and from school.

Applicants should possess good interpersonal skills and have a friendly manner. Previous experience of working within in a small team and in a similar environment would be advantageous.

Important Note:

STEAM Education is committed to safeguarding and promoting the welfare of all of its students. Applicants will be required to submit a current police criminal clearance check or equivalent from their home country or current country of residence prior to appointment. More information can be found here https://steameducation.se/child-protection/

Arbetsgivare
British International Schools of Sweden AB
Ulleråkersvägen 38
75643 Uppsala
Hemsida: https://www.bisu.se/
Ansökan
Ansök senast 7 augusti (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Nu söker vi bussförare till vår nya depå i Askersund

Arbetsgivare / Ort: Svealandstrafiken AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 8 augusti (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet
Svealandstrafiken – en stolt samhällsbyggare Svealandstrafiken är ett aktiebolag som ägs av Region Västmanland och Region Örebro Län. Vår uppgift är att planera och utföra linjelagd trafik med buss i båda länen. Vi kör såväl stadstrafik som regiontrafik, antingen i egen regi eller via någon av de underentreprenörer som vi har avtal med. Vi är navet mellan våra ägare och resenärerna. All busstrafik bedrivs under två olika tjänstevarumärken: VL i Västmanland och Länstrafiken i Örebro. Vi har 1050 medarbetare och 325 bussar fördelat över 6 bussdepåer och 2 kontor. Mångfald är viktigt för oss och i vårt team ingår medarbetare från jordens alla hörn. Och även om vi har en bit kvar, är vi stolta över att vara bland de företag i branschen som har störst andel kvinnliga medarbetare. Nu utökar vi vårt trafikområde ytterligare och söker nya medarbetare I december utökar vi på Svealandstrafikens vår trafik ytterligare och söker dig som vill bli vår nya medarbetare i Askersund. Vi söker bussförare till ett tiotal tillsvidareanställningar (100%), men behöver även dig som är intresserad av en behovsanställning. Motiveras du av eget ansvar, problemlösning och att få människor att känna sig trygga? Delar du vår vision: Vi är bäst på det vi gör och vi levererar den bästa resan! Då är det dig vi söker! Som bussförare har du en samhällsviktig funktion och underlättar människors vardag genom att finnas till hands när de t.ex. behöver resa till skola, arbete eller fritidsaktiviteter. Du är vårt ansikte utåt och att du tycker om att ha människor omkring dig är en förutsättning för att du ska trivas i ditt yrke. För att möta resandebehovet på bästa sätt behöver vår busstrafik vara igång en stor del av dygnets timmar. Det innebär du behöver kunna jobba på varierande arbetstider, både vardagar och helger. Förutom att köra buss i linjetrafik innebär tjänsten även tankning, tvätt, städ och därmed förenlig verksamhet. Våra förväntningar på dig - Körkort med behörighet D, giltigt YKB och digitalt förarkort - Att du kan jobba varierande arbetstider, både vardagar och helger Om anställningen Vi erbjuder först och främst tillsvidareanställning (100%) men även behovsanställning. Lön: Fast månads- eller timlön beroende på anställningsform. Vi tillämpar individuell lönesättning. Trafikstart: 12 december. Anställningen föregås av tre veckors introduktionsutbildning, med start i november 2021. Har vi fångat ditt intresse? Det hoppas vi! Ansök genom att klicka på Ansök nu-knappen, senast 8 augusti 2021. Urval och intervjuer kommer att ske under september 2021.

Om du har frågor om tjänsten eller Svealandstrafiken är du hjärtligt välkommen att kontakta Ib Thälund på telefon 070-417 19 84 eller e-post: [email protected]

Varmt välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Svealandstrafiken AB
Ansökan
Ansök senast 8 augusti (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Skolbussförare

Arbetsgivare / Ort: Kristianstads kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 10 augusti (7 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vårt arbete gör skillnad i människors vardag! Vi är cirka 7 000 medarbetare och här finns gott om utrymme för dig som vill lyfta tillsammans med oss. Kristianstad är nordöstra Skånes handelscentrum med 85 000 invånare, bara en timmes tågresa från storstadsområdet vid Öresund. ARBETSUPPGIFTER Nu söker vi dig som vill arbeta som skolbussförare i Kristianstads kommun. Som skolbussförare är det din huvudsakliga uppgift att på ett säkert sätt transportera elever mellan hem och skola, samt till och från olika aktiviteter. Du förväntas även ta ett stort ansvar för underhållet av din buss. I tjänsten kan även transport av fordon förekomma till besiktning, verkstad, service och tvätt. KVALIFIKATIONER Du ska ha D-körkort och yrkeskompetensbevis Vi ser gärna att du har erfarenhet av skolskjutstransporter med stor buss och att du har förarkort för digital färdskrivare. God lokalkännedom är meriterande. Som person är du ansvarstagande och har alltid barnens säkerhet i fokus. Arbetet ställer dessutom krav på god samarbetsförmåga, flexibilitet och en väl utvecklad servicekänsla. Som ett av våra ansikten utåt är det viktigt att du bemöter elever, föräldrar och skolpersonal på ett positivt sätt. När du erbjudits anställning krävs ett utdrag ur polisens belastningsregister enligt bestämmelser i 2 kap. 31-33 §§ skollagen. ÖVRIGT Kommunledningskontoret leder, samordnar, följer upp och utvecklar kommunens verksamhet utifrån en helhetssyn. Här finns verksamheter som ekonomi, HR, IT, medborgarcenter och strategiska frågor. Från den 1 januari 2021 finns också all gemensam service med lokalvårds-, måltids- samt fordon och transportverksamheter i förvaltningen. Kommunledningskontorets arbete ska bidra till en positiv utveckling för alla som bor, arbetar, driver företag, studerar eller besöker vår kommun . Kommunstyrelsen ger ramarna och direktiven. I Kristianstads kommun tillämpar vi heltid för alla, vilket innebär att alla medarbetare med tillsvidareanställning har rätt till heltid och deltid är en möjlighet. Vi tillämpar också rökfri arbetstid. Har du skyddade personuppgifter ska du inte ansöka via vår ansökningsknapp, utan kontakta HR-rekrytering via växeln 044-13 50 00 för en säker ansökningsprocess. Har du frågor kring hur du gör din ansökan, kontakta systemets support på telefon 0771-69 36 93 eller via länken https://zero.comaround.com/sv-se/.
Arbetsgivare
Kristianstads kommun
Ansökan
Ansök senast 10 augusti (7 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bussförare Borlänge

Arbetsgivare / Ort: Keolis Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 augusti (12 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet
Till Keolis bussdepå i Borlänge söker vi bussförare. Tjänsten är en behovsanställning.   Som förare hos Keolis får du ett roligt och omväxlande jobb. Du tycker om att möta människor och ge service. Med dig bakom ratten känner sig våra resenärer trygga och välkomna.  På Keolis ser vi att ansvarstagande och kompetenta medarbetare gör kollektivtrafiken bättre, något som i sin tur gör att fler resenärer väljer bussen framför egen bil. Det är vårt bidrag till ett mer hållbart samhälle. Vill du vara med och bidra? Vi är en arbetsplats som präglas av hög säkerhet, mångfald, ansvar och respekt för varandra. Välkommen med din ansökan redan idag. Tjänster är en behovsanställning. Vi ser gärna att du bor i närheten av depån,eftersom du ibland börjar tidigt eller slutar sent. Som bussförare i linjetrafik hos Keolis får du ett flexibelt arbete. Du får köra alla linjer i området och alla typer av bussar. Trafiken går dygnet runt alla dagar, så dina arbetstider kommer att variera. Det här behöver du ha  D-körkort  Giltigt Yrkeskompetensbevis YKB Svenska i tal och skrift.  Erfarenhet från serviceyrke är meriterande.  Det här får du av oss  Som bussförare på Keolis får du en gedigen introduktionsutbildning som leds av våra erfarna instruktörer. På depån finns din teamchef som stöttar dig i din vardag som bussförare. Vi vill att du ska trivas och må bra och erbjuder dig därför en trivsam arbetsmiljö där vi välkomnar olikheter.  Vi ser gärna kvinnliga sökanden. Vi har friskvårdsbidrag. Inom Keolis finns goda utvecklingsmöjligheter. Så här söker du  Är det här något för dig är du varmt välkommen att registrera din ansökan i form av CV och personligt brev. Vi använder oss av onlinetester i urvalsprocessen för att säkerställa att vi får rätt person på rätt plats. Kontaktperson Rekryterare: Lars Westerlund på telefon, 08-5190 2157 Rekryterare: Birgitta Mårtensson på telefon 08-5190 2287 Rekryterande chef: Sarah Bergman på telefon 073-089 66 90
Arbetsgivare
Keolis Sverige AB
Ansökan
Ansök senast 15 augusti (12 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Transdev - Bussförare till Leksand

Arbetsgivare / Ort: Transdev Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 20 augusti (17 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Bussförare med kunden i fokus Hos oss får du individuell coachning och vi hjälper dig att utvecklas vidare som förare, vårt mål är att ha det bästa kundmötet i branschen. Välkommen till en stor gemenskap med stark teamkänsla! Välkommen att fortsätta din resa med oss! För oss är resan lika viktig som målet och vi söker dig som delar vår ambition om en framtid med säkra och miljömedvetna lösningar som ger människor frihet att resa på egna villkor. En ambition som är den naturliga startpunkten för alla våra medarbetares dagliga arbete. Kanske snart också för ditt? Det här erbjuder vi Möjlighet att påverka - Vi vill upprätta så bra scheman som möjligt för så många som möjligt, utifrån den trafik vi kör. Du får gärna komma med egna initiativ och bidra till nytänkande lösningar för att utveckla din arbetssituation. Utrymme att växa - alla våra medarbetare vidareutbildas fortlöpande, i takt med ny teknik och branschens utveckling. Många medarbetare stannar länge hos oss och en del går med tiden vidare till nya roller. Balans i livet - precis som vi månar om en hållbar miljö är vi också måna om din hälsa, därför erbjuder vi alla medarbetare ett årligt friskvårdsbidrag och ser positivt på att du har en sund balans mellan privatliv och arbetstid. Är det här du? Du trivs med att vara företagets ansikte utåt och samarbeta med nya människor. Gillar att vara med där det händer och få vara en del av människors vardag. Du har god körförmåga, är punktlig och hjälper gärna till. Som person är du ansvarsfull och sätter alltid säkerheten främst. Andra beskriver dig som utåtriktad och lösningsorienterad och du tycker att det är roligt att utvecklas och bli bättre på ditt yrke. Ditt ansvar och dina arbetsuppgifter Du ser till att alla ombord får en trygg och trevlig resa, i enlighet med rutiner och trafik- och säkerhetsregler. Eftersom du har yttersta ansvaret för alla i bussen bör du ha god förmåga att arbeta självständigt och ta egna initiativ inom ramen för din befattning, även under stress. Du är den som håller trafikledning och resenärer informerade vid trafikstörningar samt avvikelser. Bland arbetsuppgifterna ingår också att hjälpa till så att bussen är hel och ren samt rapportera fordonsfel och skador. Kvalifikationer - Du känner en stolthet i att ge resenärerna en bra reseupplevelse - en trivsam, serviceinriktad och trygg resa där allt fungerar - Du har god körförmåga och tycker att det är viktigt att köra miljövänligt - Du är kommunikativ och behärskar svenska i tal och skrift - Du är ansvarsfull och kan behålla lugnet även i stressade trafik- och kundsituationer Grundkrav - D-körkort - Giltigt Yrkeskompetensbevis (YKB) - Förarkort till digital färdskrivare enligt Transportstyrelsen Din kommande arbetsplats Du kommer att arbeta bland kollegor i en yrkesgrupp med stor familjär sammanhållning och varm laganda. Vi strävar efter att ha medarbetarkår med bred spridning i ålder, bakgrunder och en jämn könsfördelning. Mångfald berikar på samma sätt som ett leende. Vi tror på att behandla alla lika och ge alla samma möjligheter, oavsett var du kommer ifrån - eller vart du är på väg. Stationeringsort/Adress: Leksand Vi ser fram emot din ansökan! Din ansökan Vi går igenom ansökningar löpande så skicka in in ansökan snarast. Dock senast 2021-08-20 Kontakt Har du frågor om tjänsten så kontakta: Uno Lundback, Operativchef Dalarna eller Helene Marsi HRBP Mail: [email protected], [email protected] Transdev Sverige har cirka 5 000 medarbetare utspridda över hela Sverige, från norr till söder. Vi är en av Sverige största operatörer och har ett brett erbjuder som spänner över flera färdslag, exempelvis tåg, buss och båt. Vi har en uttalat ambition att vara ett trafikföretag som driver utvecklingen i branschen och arbetar aktivt med hållbara lösningar inom persontrafik. Vi ingår ingår i den internationellt koncernen Transdev Group.
Arbetsgivare
Transdev Sverige AB
Hemsida: https://www.transdev.se/
Ansökan
Ansök senast 20 augusti (17 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.