På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bussförare
Spela filmen

Bussförare

Bussförare kör i linjetrafik eller kör expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare.

Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet ingår att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis och ropa ut hållplatserna. Efter avslutat pass redovisas kassan. En bussförare kan också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

En del bussförare kör beställningstrafik inom turism- eller skolresor i Sverige, en del bussförare söker tjänst utomlands och kör turistbussar i utlandet.

Utbildning

Utbildning till bussförare finns på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport och som utbildning inom komvux på ett flertal orter i landet.

För att bli antagen till bussförarutbildningen på komvux måste man ha fyllt 21 år, ha fullföljd grundskoleutbildning eller gymnasieutbildning på nationellt eller specialutformat program och ha svenskt B-körkort.

Kraven vad gäller Svenska, Svenska som andra språk, Matematik och Engelska kan variera lite mellan utbildningsorterna. Sökande ska även kunna visa upp ett av Transportstyrelsen utfärdat körkortstillstånd för körkortsbehörigheten D.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på bussförare väntas öka något det kommande åren och konkurrensen om jobben minskar. Det är främst inom kollektivtrafiken som rekryteringsbehoven finns. Det närmsta åren är arbetsmarknaden god för bussförare.

Personliga egenskaper

Att vara bussförare är ett serviceyrke. Som förare möter man dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för bussförare.

Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull.

Arbetsplats

Bussförare är ofta anställda vid ett kommunal- eller privatägt busstrafikföretag eller arbetar som egenföretagare.

Värt att notera

Alla som kör i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Visste du att... ?

... i Sverige är detta yrke mycket mansdominerat, ca 86% av de yrkesverksamma är män.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

25 Lediga jobb

Behovsanställda bussförare till Vy Travel AB, Linköping

Arbetsgivare / Ort: Vy Buss AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet
Vygruppen är en nordisk transportkoncern med en omsättning på cirka 15 miljarder NOK och omkring 10 500 anställda i Norge och Sverige. Koncernens affärsområden är persontrafik med tåg och buss samt mobilitet och turism. Vy satsar på att utveckla hållbara transportlösningar, förbättra kundupplevelsen och göra det enklare att resa kollektivt från dörr till dörr. Är du en av Linköpings bästa bussförare och vill köra Sveriges nöjdaste kunder? Vy Bus4Yous vision är: Våra gäster älskar oss vilket är något som vi strävar efter varje dag! Vi söker nu efter dig som är en fantastisk förare, har D-körkort samt YKB. Du är ansvarsfull med hög servicekänsla och kör underbart. Vy Travel AB är en av de ledande aktörerna på expressbussmarknaden i Sverige med varumärkena Vy Bus4You och Vy express. Vy Travel har för tionde året i rad haft resebranschens mest nöjda kunder, enligt undersökningar gjorda av SKI (Svenskt Kvalitetstindex).   Beskrivning Vy Travel AB kör expressbusstrafik mellan Göteborg och Stockholm. Vi söker nu inför sommaren tre behovsanställda förare till vår depå i Linköping. Det finns god chans till förlängning. Vi söker dig som har D-körkort samt YKB, är ansvarsfull med hög servicekänsla och har en trygg och vägvinnande körstil. Du skall vara både svensk- och engelsktalande. Övernattning i samband med tjänstgöring kan förekomma. Arbetsuppgifter Du arbetar dagligen med: .Ett kundbemötande som gör att fler tar bussen igen .Ett trafiksäkert körsätt, då vi har många människors liv i våra händer .Ett hjälpsamt arbetssätt, där vi ställer upp för varandra .Ett pålitligt arbetssätt som säkerställer att bussen går .Ett arbetssätt som visar att vi har en högre ambition Kvalifikationer För att trivas som förare i Vy Travel behöver du ha: .God kommunikationsförmåga och vara serviceinriktad .Kommunicera på engelska .God förmåga att möta människor .Noggrannhet och ansvarskänsla .Förmåga att hantera stress på ett bra sätt och vara balanserad Vi erbjuder Anställningsvillkor enligt Bussbranchavtalet. I samband med rekrytering och löpande under anställning kan det förekomma slumpvisa drogtester. Din ansökan skall vara kompletterad med ett utdrag från polisens belastningsregister, som du kan beställa på www.polisen.se. Kuvertet skall kunna öppnas tillsammans med oss vid en intervju. Kontaktinformation Lisa Sundström, Produktchef Arbetsplats Gamisonsområdet A1 587 58 Linköping
Arbetsgivare
Vy Buss AB
Hemsida: http://www.nsb.no
Ansökan
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bussförare till Tierp

Arbetsgivare / Ort: Nobina Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet
Nobina är Nordens största och mest erfarna operatör inom kollektivtrafik. Vi ser till att över en miljon människor dagligen kommer till sitt jobb, sin skola eller andra aktiviteter genom att leverera kontrakterad kollektivtrafik på uppdrag av samhället. Vår framgång skapar ett bättre samhälle i form av ökad rörlighet, minskad miljöbelastning och lägre samhällskostnader. Läs mer på www.nobina.se Om tjänsten Vi söker timanställda bussförare som kan börja arbeta hos oss omgående samt att du ska ha möjlighet att kunna arbeta hela sommaren. Vi erbjuder ett roligt och flexibelt jobb för dig som tycker om service och kundkontakter.  Krav för denna tjänst är att du är erfaren bussförare och har körkortsbehörighet D, giltigt YKB och förarkort.  Våra kunder reser med oss under dygnets alla timmar, vilket innebär arbete på omväxlande tider. Viktigt i rollen som bussförare: -Att du är utåtriktad, flexibel och tycker om att ge service -Hanterar stressiga situationer och miljöer på ett lugnt och tryggt sätt -Du har ett lugnt körsätt och strävar efter att köra miljövänligt Om dig Vi söker dig som tidigare arbetat som bussförare. Du ska ha möjlighet att kunna arbeta under semesterperioden. I rollen som bussförare träffar du människor i varierade åldrar som alla har olika önskemål med sin resa. Du ska på ett säkert och behagligt sätt transportera våra kunder och hjälpa till vid frågor eller funderingar. Viktigt för tjänsten: -Körkortsbehörighet D, giltigt YKB och förarkort -Erfarenhet av att tidigare arbetat som bussförare -Behärskar svenska i både tal och skrift -Att du har egen bil. Du måste kunna ta dig till våra ytterdepåer. Om ansökan Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsätta innan sista ansökningsdag.  Frågor gällande rekryteringsprocessen hänvisas till Malin Hammarling, [email protected] Facklig kontaktperson nås på e-post [email protected] Vi ser fram emot din ansökan!
Arbetsgivare
Nobina Sverige AB
Hemsida: www.nobina.se
Ansökan
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Behovsanställd bussförare i Fagersta

Arbetsgivare / Ort: Svealandstrafiken AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 14 May (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet
Vill du träffa Västmanlands bästa kunder? Motiveras du av eget ansvar, problemlösning och att få människor att känna sig trygga? Då är det dig vi söker som vår nya medarbetare! Vi erbjuder dig en behovsanställning på vår depå i Fagersta. Internutbildningen (bl.a. biljettsystem och linjekännedom) startar den 2 augusti 2021. Våra förväntningar på dig: - Körkort med behörighet D, giltigt YKB och digitalt förarkort - Att du kan jobba varierande arbetstider, både vardagar och helger Tidigare erfarenhet av bussföraryrket är meriterande. Är det dig vi söker? Lämna din ansökan senast den 14 maj 2021. Välkommen ombord på vår resa mot framtidens kollektivtrafik!
Arbetsgivare
Svealandstrafiken AB
Ansökan
Ansök senast 14 May (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bussförare till Enköping

Arbetsgivare / Ort: Nobina Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 18 May (7 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet
Nobina är Nordens största och mest erfarna operatör inom kollektivtrafik. Vi ser till att över en miljon människor dagligen kommer till sitt jobb, sin skola eller andra aktiviteter genom att leverera kontrakterad kollektivtrafik på uppdrag av samhället. Vår framgång skapar ett bättre samhälle i form av ökad rörlighet, minskad miljöbelastning och lägre samhällskostnader. Läs mer på www.nobina.se Om tjänsten Vi söker timanställda bussförare som kan börja arbeta hos oss omgående samt att du ska ha möjlighet att kunna arbeta hela sommaren. Vi erbjuder ett roligt och flexibelt jobb för dig som tycker om service och kundkontakter.  Krav för denna tjänst är att du är erfaren bussförare och har körkortsbehörighet D, giltigt YKB och förarkort.  Våra kunder reser med oss under dygnets alla timmar, vilket innebär arbete på omväxlande tider. Viktigt i rollen som bussförare: -Att du är utåtriktad, flexibel och tycker om att ge service -Hanterar stressiga situationer och miljöer på ett lugnt och tryggt sätt -Du har ett lugnt körsätt och strävar efter att köra miljövänligt Om dig Vi söker dig som tidigare arbetat som bussförare. Du ska ha möjlighet att kunna arbeta under semesterperioden. I rollen som bussförare träffar du människor i varierade åldrar som alla har olika önskemål med sin resa. Du ska på ett säkert och behagligt sätt transportera våra kunder och hjälpa till vid frågor eller funderingar. Viktigt för tjänsten: -Körkortsbehörighet D, giltigt YKB och förarkort -Erfarenhet av att tidigare arbetat som bussförare -Behärskar svenska i både tal och skrift -Att du har egen bil. Du måste kunna ta dig till våra ytterdepåer. Om ansökan Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsätta innan sista ansökningsdag.  Frågor gällande rekryteringsprocessen hänvisas till Malin Hammarling, [email protected] Facklig kontaktperson nås på e-post [email protected] Vi ser fram emot din ansökan!
Arbetsgivare
Nobina Sverige AB
Hemsida: www.nobina.se
Ansökan
Ansök senast 18 May (7 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bussförare, Kollektivtrafiken i Värmland

Arbetsgivare / Ort: REGION VÄRMLAND
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 19 May (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet

Region Värmland är till för att alla i Värmland ska må bra och för att vår region ska vara attraktiv och konkurrenskraftig. Vi är cirka 8000 medarbetare som arbetar med hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kollektivtrafik.

Region Värmland Kollektivtrafik organiserar regiontrafik med buss och tåg, tätortstrafik i Karlstad, Arvika, Kristinehamn och Säffle, skoltrafik, anropsstyrd trafik, färdtjänst och sjukresor i Värmland samt båtbusstrafik under sommaren. Trafiken utförs under varumärkena Värmlandstrafik och Karlstadsbuss.

Bussförare, Kollektivtrafiken i Värmland

Arbetsuppgifter

Från den första september 2021 kommer kollektivtrafiken att bedriva servicelinjer mellan Centralsjukhuset i Karlstad och Örebro/Uppsala i egen regi. Idag utförs den trafiken av extern part på uppdrag av kollektivtrafiken. Huvuduppdraget för tjänsten är att transportera patienter mellan sjukhusen i Karlstad till och från Örebro och Uppsala sjukhus. Denna trafik genomförs tillsammans med Hälso -och sjukvården så fordonen är anpassade för sittande, sittande i rullstol och liggande patienter. Vårdpersonal kommer att finnas med på turerna. Arbetet innebär även att frakta prover mellan sjukhusen

Nu söker vi dig som är bussförare och vill vara med och köra trafiken. Du ska vara serviceinriktad och på ett samarbetsvilligt och positivt sätt hjälpa resenärerna och kollegerna som arbetar ombord på fordonet. Flexibilitet är även viktigt hos dig som söker eftersom det kan förekomma ändringar i tex linjedragningar med kort varsel. Det är även viktigt att du vill utveckla tjänsten för att kunna förbättra resan för våra resenärer.

Övrig information

Inför eventuell anställning kan vi komma att be dig som sökande att lämna ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Kvalifikationer

Du som söker ska ha svenskt körkort med lägst behörighet D. Du ska ha Yrkeskompetensbevis (YKB). God förmåga att uttrycka sig på svenska i tal och skrift. Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet av servicebranschen.

Ansökan

Inför rekryteringsarbetet har Region Värmland tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Fackliga företrädare Marit Olsson Vision 0108328124, SACO och Kommunal nås via växeln 0108315000 

Arbetsgivare
REGION VÄRMLAND
Hemsida: https://www.regionvarmland.se/
Ansökan
Ansök senast 19 May (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.