Bussförare
Spela filmen

Bussförare

Bussförare kör i linjetrafik eller kör expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare.

Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet ingår att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis och ropa ut hållplatserna. Efter avslutat pass redovisas kassan. En bussförare kan också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.

En del bussförare kör beställningstrafik inom turism- eller skolresor i Sverige, en del bussförare söker tjänst utomlands och kör turistbussar i utlandet.

Utbildning

Utbildning till bussförare kan erbjudas på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport  men det är ovanligt att det erbjuds. Få gymnasieskolor erbjuder den yrkesutgången och de flesta som utbildar sig till bussförare i Sverige går utbildning inom komvux, via Arbetsförmedlingen (som arbetsmarknadsutbildning) eller får utbildning av sin arbetsgivare. En av anledningar till varför det är svårt att hitta utbildning till bussförare på gymnasieskolor är att det finns strikta begränsningar ang.arbetsvillkor för yngre bussförare. De som tar D-körkort från 18 år är satta under vissa begränsningar från transportstyrelsen, till exempel att de bara får köra i linjetrafik där sträckan inte är längre än 50 kilometer." Hänvisning:Transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/klass-D(buss)
Exempel på en gymnasieskola som erbjuder yrkesutgång Bussförare på gymnasiet (uppgift från september 2023):
Yrkesgymnasiet i Täby

Bussförarutbildning på komvux
För att bli antagen till bussförarutbildningen på komvux måste man ha fyllt 21 år, ha fullföljd grundskoleutbildning eller gymnasieutbildning på nationellt eller specialutformat program och ha svenskt B-körkort.

Kraven vad gäller Svenska, Svenska som andra språk, Matematik och Engelska kan variera lite mellan utbildningsorterna. Sökande ska även kunna visa upp ett av Transportstyrelsen utfärdat körkortstillstånd för körkortsbehörigheten D.

Värt att notera
Alla som kör i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på bussförare väntas öka något det kommande åren och konkurrensen om jobben minskar. Det är främst inom kollektivtrafiken som rekryteringsbehoven finns. Det närmsta åren är arbetsmarknaden god för bussförare.

Personliga egenskaper

Att vara bussförare är ett serviceyrke. Som förare möter man dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för bussförare.

Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull.

Arbetsplats

Bussförare är ofta anställda vid ett kommunal- eller privatägt busstrafikföretag eller arbetar som egenföretagare.

Visste du att... ?

... i Sverige är detta yrke mycket mansdominerat, ca 86% av de yrkesverksamma är män.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  901 Lediga jobb som bussförare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.