På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Taxiförare
Spela filmen

Taxiförare

Att vara taxiförare innebär att man dagligen träffar många människor. Jobbet kan vara stressigt och kräver att man kan anpassa sig till nya situationer. Det är naturligtvis också viktigt att man tycker om att köra bil och har god lokalkännedom.

Att vara taxiförare är ett serviceyrke. Man möter dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna anpassa sig efter situationen och bemöta passagerarna på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för taxiförare. Eftersom man ansvarar för passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara ansvarsfull och noggrann.

Som taxiförare är du antingen anställd eller egen företagare. Taxiförare kör inte bara privatpersoner utan även exempelvis färdtjänst, skolskjutsar och bud. De flesta resor är relativt korta och du kan arbeta när som helst på dygnet beroende på vad som passar dig själv bäst. Det gäller att du gillar att träffa nya människor, för det här är ett socialt serviceyrke. Självfallet älskar du att köra bil och du är duktig på att komma ihåg vägar och platser. Ibland kan det vara stressigt i trafiken, men du håller koll på läget och tar ansvar för allas säkerhet.

Läs gärna även Reportage om yrket Taxiförare och se yrkespresentationerna Egenföretagare/entreprenör och Färdtjänstförare samt Budbilsförare.

Utbildning

Taxiförare måste ha taxiförarlegitimation. Den utfärdas av Transportstyrelsen efter att man har gjort teoretiska och praktiska prov hos Trafikverket. Det finns också andra krav såsom ålders- och körkortskravet, krav på läkarintyg och det görs en registerkontroll ur polisens belastnings och misstankeregister.
Vid funktionsnedsättning efter skada eller sjukdom och i fall man undrar om man är lämplig som förare, kan man genomgå testning på Mobilitetscentret
 

Visste du att...?

  • Midsommarhelgen är i Sverige, enligt många experter, den "värsta trafik-helgen" på hela året: med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor; detta pga många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.
  • Livslängd på en taxibil i Sverige är ca 3 år. En ny bensindriven taxibil kostar ca 400 000 kr och en eldriven taxibil - ca en miljon kronor (prisuppgifter från augusti 2017).
  • Det finns på de svenska vägarna (uppgift från februari 2018) ca 1600 trafik-kameror (övervaknings/fartkameror) utplacerade - på de "stora" vägar, som ägs av Vägverket.

Övrigt

Du som vill starta ett eget taxiåkeri måste ha ett taxitrafiktillstånd. För att få ett sådant måste man göra prov hos Trafikverket. Därefter ansöker man hos Transportstyrelsen, som utfärdar tillståndet efter en prövning av sökandens lämplighet.

För mera information kontakta Trafikverket, Transportstyrelsen eller Svenska Taxiförbundet - länkar finns längre ner i denna yrkesbeskrivning.

Många större beställningscentraler vidareutbildar sina förare internt i lokalkännedom, service och konflikthantering.

Lilla ordboken
"Dricks" - en frivillig gåva till vissa arbetare inom servicesektorn (exempelvis servitör/servitris på ett café eller på en restaurang eller taxiförare) utöver det ordinarie priset, dvs utöver avgiften eller räkningen. Dessa betalningar och deras storlek varierar beroende på vilket land det gäller och inom vilken arbetsmarknadssektor det rör sig om.
Poddtaxi - litet eldrivet fordon som används som taxi. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.
 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.