Att vara taxiförare innebär att man dagligen träffar många människor. Jobbet kan vara stressigt och kräver att man kan anpassa sig till nya situationer.
Att vara taxiförare är ett serviceyrke. Man möter dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna anpassa sig efter situationen och bemöta passagerarna på ett trevligt sätt.
De flesta resor är relativt korta och du kan arbeta när som helst på dygnet beroende på vad som passar dig själv bäst. Det gäller att du gillar att träffa nya människor, för det här är ett socialt serviceyrke. Självfallet älskar du att köra bil och du är duktig på att komma ihåg vägar och platser. Ibland kan det vara stressigt i trafiken, men du håller koll på läget och tar ansvar för allas säkerhet.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Taxiförare måste ha taxiförarlegitimation. Den utfärdas av Transportstyrelsen efter att man har gjort teoretiska och praktiska prov hos Trafikverket. Det finns också andra krav såsom ålders- och körkortskravet, krav på läkarintyg och det görs en registerkontroll ur polisens belastnings och misstankeregister.
Vid funktionsnedsättning efter skada eller sjukdom och i fall man undrar om man är lämplig som förare, kan man genomgå testning på Mobilitetscentret.
Många större beställningscentraler vidareutbildar sina förare internt i lokalkännedom, service och konflikthantering.
Personliga egenskaper
Det är naturligtvis också viktigt att man tycker om att köra bil och har god lokalkännedom.
Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för taxiförare. Eftersom man ansvarar för passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara ansvarsfull och noggrann.
Arbetsplats
Som taxiförare är du antingen anställd eller egen företagare. Taxiförare kör inte bara privatpersoner utan även bl a färdtjänst, skolskjutsar och bud.
Övrigt
Du som vill starta ett eget taxiåkeri måste ha ett taxitrafiktillstånd. För att få ett sådant måste man göra prov hos Trafikverket. Därefter ansöker man hos Transportstyrelsen, som utfärdar tillståndet efter en prövning av sökandens lämplighet.
Länktips
- trafikverket.se - om "nollvisionen"
- gymnasieguiden.se - Fordons- och transportprogrammet
- 3D övergångsstället ska få bilister att sänka fart
- Svenska Taxiförbundet
- Svenska Transportarbetareförbundet
- Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA)
- Transportstyrelsen
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret