Jobbet för dig som gillar frihet ANNONS - Reportage från Taxi Stockholm

Jobbet för dig som gillar frihet

Vill du ha ett jobb som ger dig stor frihet? Gillar du att köra bil? Då kanske taxichaufför är något för dig!

Att köra taxi är en bra start på yrkeslivet och passar också bra att kombinera med både studier och eget företag i framtiden. 

För att få taxiförarlegitimation behöver du ha fyllt 21 år och ha haft körkort i minst två år. Många taxiföretag hjälper till med utbildning för att få de legitimationer som behövs, och det tar ungefär en till tre månader att få taxikort. När du väl har kortet i handen är det enkelt att få jobb.

Att jobba som taxichaufför är perfekt att kombinera med annat i livet eftersom du har stor frihet att påverka dina egna arbetstider. Så oavsett om du ska börja plugga, starta företag eller vill ha en musikerkarriär är det smart att ha taxikortet i bakfickan!

För att vara en duktig taxichaufför behöver du självklart tycka om att köra bil. Du måste också vara stresstålig för att kunna hantera trafiken, och taxibolagen premierar god lokalkännedom. Det är ett socialt yrke där du får träffa mycket nya människor och jobba med service.

  

”Att köra taxi är ett personlighetsutvecklande jobb”

Rebecka arbetar som taxichaufför på Taxi Stockholm vid sidan av sina studier.

Varför valde du att börja arbeta som taxichaufför?
– Jag har alltid älskat att köra bil och jag uppskattar interaktion med människor. Dessutom är det bra att ha ett extrajobb parallellt med studierna som man kan falla tillbaka på om man vill ta en paus från utbildningen. Det behövs också fler kvinnor i taxibranschen. I mitt bolag är vi bara lite drygt 3,5 % kvinnliga anställda vilket är tråkigt.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Dagarna är väldigt varierande, vilket är den stora charmen med jobbet. Man vet aldrig riktigt hur arbetsdagen kommer att se ut. Men som regel börjar jag jobba när det är rusningstid i stan, då är det mycket körningar för företag. När eftermiddagsrusningen lägger sig kör jag mest till och från flygplatserna eller Centralstationen. Framåt natten blir det i regel några partykörningar av folk som varit ute och roat sig. Oftast jobbar jag 8-10 timmar per pass, men vissa pass kan bli uppemot 13 timmar.

Vad är det bästa med att köra taxi?
– Att det är ett personlighetsutvecklande jobb. Man blir tvungen att lära sig att hantera både sig själv, bilen och kunder under alla möjliga förhållanden; man hamnar ofta i situationer där det är lätt att stressa upp sig. Att hantera sådana situationer är otroligt lärorikt. Och eftersom jag gillar att köra bil ser jag det inte som ett jobb utan mer som en social hobby. 

Finns det något som är mindre bra?
– Innan jag började jobba trodde jag att det sämsta skulle vara otrevliga kunder, men de förekommer så sällan att de knappt räknas. Däremot är en nackdel med jobbet det faktum att när man kör så ofta och mycket i stökiga miljöer kommer man statistiskt sett åtminstone en gång under sitt arbete orsaka skada på sin och kanske någon annans bil. Jag har hunnit med ett par plåtskador och det känns alltid jobbigt när det händer, samtidigt som det är en del av yrket.

Hur är det att köra taxi som tjej?
– Det är toppen! Jag får väldigt positivt bemötande från kunder som tycker att det är roligt att det finns tjejer som kör. Det blir ofta en naturlig start på trevliga samtal. Många verkar vara oroliga för att man skulle vara mer utsatt som tjej i taxibranschen, men jag tycker inte att det stämmer. Jag har aldrig känt mig otrygg på jobbet, och då kör jag ändå mest nattpass på helger.

Läs mer på om Taxi Stockholm som arbetsgivare här.
Läs mer om hur du söker jobbet på TaxiStockholm.se.

 

Detta är ett betalt reportage från Taxi Stockholm

1 Utvalda yrken