På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Peditaxiförare

Peditaxiförare

I vissa länder som t.ex Indien, Estland (ett av Baltiska länder) och Storbrittanien är det inte ovanligt att kunna få se och även åka en så kallad "peditaxi", som är i princip en cykel som drar en vagn med en eller flera sittplatser. 

Peditaxi, som också kan kallas för biketaxicykeltaxi eller cykelriksha - är både transportmedel och turistattraktion och peditaxiforare kan samtidigt agera även som guide och/eller tolk för turister som hen kör i sin peditaxi.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs men det kan ställas krav på att man har "cykelkörkort", som finns i vissa länder, ex. Polen är ett land där man för att kunna cykla måste ha körkort. Även speciella tillstånd kan krävas för att få köra turister (beror på vilket land man är verksam i). 
Man måste vara i god fysisk form för att arbete som peditaxiförare eftersom det är ett ganska fysiskt krävande arbete. Man måste också ha god lokalkännedom och stor servicekänsla. Många verksamma inom det yrket är egnaföretagare, men man kan också vara anställd. 

Lilla ordboken
Poddtaxi - litet eldrivet fordon som används som taxi. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Var god se även andra yrkespresentationer, börja förslagsvis med CykelbudEgenföretagareGuide, Tolk och Reseledare samt Turistinformatör.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.