På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Spårvagnsförare

Spårvagnsförare

Arbetet som spårvagnsförare är ett serviceyrke där kundkontakt är en stor och viktig del i arbetsuppgifterna.

Spårvagnar i linjetrafik finns i Stockholm, Göteborg och Norrköping samt, från 16 augusti 2020, även i Lund (i Skåne).
På många sätt påminner spårvagnsförarens arbete om busschaufförens. Man måste hålla de tider som anges i tidtabellerna. Spårvagnsföraren måste vara ansvarsfull, noggrann och klara av att göra flera saker samtidigt utan att bli stressad. Dessutom måste man alltid sätta säkerheten främst. Det gäller att kunna behålla sitt lugn, till exempel när det uppstår besvärliga situationer i trafiken.

Utbildning

Spårvagnsförare utbildas internt inom företagen. Reglerna för att bli antagen kan skilja något mellan trafikföretagen men ofta krävs det att man har uppnått en viss ålder, t.ex. är minst 21 år gammal och har sedan innan B-körkort, dvs körkort för personbil.
Efter godkända tester, intervjuer och hälsoundersökning kan man bli erbjuden att påbörja utbildningen till spårvagnsförare.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 86 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Visste du att...?

Världens nordligaste spårvagnslinje (uppgift från mars 2019) finns i Trondheim i Norge. Källa: trondheim.no/grakallbanen

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Rökförbud på hållplatser & perronger
En ny lag förbjuder att röka tobaksprodukter och e-cigaretter på alla hållplatser och perronger i Sverige. Lagen gäller från och med 1 juli 2019. Källa: folkhalsomyndigheten.se/ny-lag-om-tobak-och-liknande-produkter

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.