Stridspilot
Spela filmen

Stridspilot

Försvarsmaktspilotens jobb i luften är krävande. Grunden för att utveckla dina färdigheter är övning och åter övning. Du flyger därför dagligen och deltar i övningar såväl nationellt som internationellt.

JAS 39 är ett av världens mest avancerade stridsflygplan. Du blir aldrig fullärd i yrket utan utvecklar hela tiden dina förmågor att hantera ditt flygplan i luften.

Efter ett antal år i yrket kommer du att ha möjlighet arbeta som flyginstruktör. Om du anses lämpad har du även möjlighet att ytterligare kompetensutveckla dig mot en befattning inom divisionsledningen där du är med och påverkar utvecklingen av verksamheten.

Utbildning

Ansökan till pilotutbildningen inom Försvarsmakten kan vara öppen även för dig utan militär bakgrund. För mer information om utbildning hänvisas till Försvarsmakten.se

På pilotutbildningen (Försvarsmaktens flygförarutbildning, FFU) läser du de första fyra terminerna vid Försvarshögskolan och Militärhögskolan Karlberg. Där läser du också de teoretiska grunderna för att bli officer. Termin fem och sex är grundläggande flygutbildning vid Flygskolan på Malmen i Linköping. Därefter tar du officersexamen och blir anställd.

Efter anställning vidtar ytterligare utbildningar.

Förberedande kunskaper ges på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Stabilt psyke och god fysik är viktiga egenskaper för den som vill satsa på att bli en stridspilot.

Tiden på marken ägnas åt planering och utvärdering av flyguppdrag och flygövningar, varvat med idrottspass på arbetstid för att du ska hålla dig i god fysisk form.

Arbetsplats

Stridspilot är ett yrke inom Försvarsmakten. Stridspilotens uppgifter är att göra insatser mot andra flygplan, attackuppdrag mot mål på marken samt spaning med hjälp av olika sensorer. 

Att tänka på

För pilot inom Försvarsmakten måste man ha en kroppslängd på mellan 161-190cm. Har man en annan kroppslängd kan man söka andra befattningar inom Flygvapnet, Armèn, Marinen eller hemvärnet, som inte har samma längdkrav.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.