Hamnarbetare
Spela filmen

Hamnarbetare

Hamnarbetare arbetar i hamnar längs landets kuster och större insjöar med att lasta och lossa fartyg och ser till att gods förflyttas till rätt ställe på ett säkert sätt.

Hamnarbetare dirigerar även passagerare till och från fartyg. Till hjälp i arbetet använder man olika truckar, kranar och andra maskiner. Säkerhet och noggrannhet är viktiga i arbetet. Hamnarbetare utför sitt jobb ofta under tidspress.

Vanliga yrkesroller för hamnarbetare:

Signalmän - hjälper kranförare med att kontrollera säkerheten inom kranens arbetsområde så att ingen står i vägen och att eventuella lås och vajrar är på plats inför ett lyft.

Lämpare - öser löst god med skyffel så att kranar och maskiner kommer åt det vid avlastnings från fartyg.

Bilförare - kör av och på enskilda bilar och lastbilschassin.

Trafikvakter - tar emot och dirigerar trafik och passagerare. 

Utbildning

Varje hamnföretag avgör på egen hand vilken utbildning som krävs för att arbeta som hamnarbetare. Det är dock ganska vanligt att man kräver gymnasieutbildning.

Ofta krävs det också B-körkort och ibland även högre körkortsbehörigheter.

I arbetet använder man maskiner som kräver utbildning för att hanteras, oftast anordnas den utbildningen på arbetsplatsen.

Historisk tillbakablick

Fredrik Henric af Chapman (1721-1808, adlad 1772) var varvschef på örlogsvarvet i Karlskrona och sin tids störste representant för skeppsbyggarkonsten. Han kombinerade en konstnärlig begåvning med teoretiska kunskaper och hårt arbete, som utvecklade det svenska skeppsbyggeriet till en målmedveten vetenskap.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  33 Lediga jobb som hamnarbetare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.