Flyttarbetare

Flyttarbetare

Flyttarbetare hjälper personer och företag när det är dags att flytta. Arbetsuppgifter består i att packa diverse föremål så att de inte skadas vid transport, att lasta in dem i flyttbil och att köra dem dit de ska.

Att medverka i avhysningar ingår ibland också i flyttarbetarnas vardag. Det händer tyvärr att man tvingas flytta från sin bostad på grund av exempelvis obetald hyra eller att man stör sina grannar. Om inte personen flyttar frivilligt, så gör kronoinspektören avhysning. Ofta sker detta med hjälp av en låssmed och flyttarbetare, som tömmer lägenheten och magasinerar tillhörigheterna. Ibland medverkar även polisen i avhysningen.

Ännu ett möjligt arbetsområde för flyttservice är att hämta föremål som ska visas på utställningar eller säljas på auktion. Jobbar man med enbart hämtningar till en auktion, brukar man kallas för en vaktmästare.

Specialflytt är när vissa föremål, t ex en flygel, stora pianon eller stora konstföremål kräver specialhantering vid flytt. Flyttpersonal måste tänka på att ej skada föremålen, de måste använda handskar som ej skadar ytor och absolut ingenting får tejpas.

Flyttransporter sker alla dagar under året och man måste vara beredd att arbeta även på obekväma arbetstider.

En del flyttföretag transporterar även bohag till andra länder.

Utbildning

Ingen speciell utbildnings krävs. Ofta blir man upplärd på en arbetsplats.

Att ha gymnasiekompetens och ha B-körkort ställs ofta som krav. Att ha C-körkort C är en stor merit.

En bra grund är Fordons- och transportprogrammet.

Personliga egenskaper

Den som vill jobba som flyttarbetare behöver ha god hälsa och vara i mycket god fysisk form då tunga lyft förekommer. Man måste vara snabb, men samtidigt noggrann vid packning, ha stor tålamod samt välutvecklat säkerhetstänk, för att inte skada sig själv eller andra när många stora och tunga saker ska flyttas.

För att trivas i yrket behöver man vara en positiv och social person som älskar att ge service. Punktlighet och ansvarstagande är andra viktiga egenskaper.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  151 Lediga jobb som flyttarbetare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.