På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Volontär
Spela filmen

Volontär

Som volontär gör man viktiga insatser inom framförallt den sociala branschen men man får inte någon lön; man utför alltså ett oavlönat arbete. 

Som volontär kan man arbeta både i Sverige och utomlands. Man kan bl a undervisa och hjälpa till med sjukvårdsinsatser och med leveranser och distribution av humanitär hjälp.

På Läkare-utan-gränser hemsida kan du göra Test för att få reda på om fältarbete skulle passa dig. Här är snabblänk till testet (bläddra ned på sidan som öppnas).

Men det går också bra att engagera sig på hemmaplan, dvs inom Sveriges gränser, t.ex kan man bli en volontär i en Räknestuga, se information på mattecentrum.se

Ett annat exempel på hur man kan bli volontär på "hemmaplan": från mars 2017 började en grupp kvinnliga trygghetsvolontärer öka tryggheten på hållplatser, spårvagnar och bussar i Göteborg, främst i statsdelen Biskopsgården. En fältassistent från stadsdelsnämnden är med och gruppen har direktkontakt med polis; man känner igen trygghetsvandrarna på svarta västar med ordet "Trygghetsvolontär" på ryggen.

Om att bekämpa fattigdom
Den kan bekämpas på många sätt och inom ett oändligt antal områden, ex:
Jordbruksexpertis (land och uppehälle för kvinnor), jurist (markrättigheter, mänskliga rättigheter, migranters rättigheter), ingenjörsutbildning (bygga upp infrastruktur, vägar, brunnar, solpaneler), IT ( ny teknologi och innovationer som bidrar till att bekämpa fattigdom), kvinnors rättigheter (sjuksköterska, barnmorska, jurist), livsmedelsexpert (bekämpa hunger och torka), rikta sig in på klimatvetenskap (förebyggande av naturkatastrofer, klimatförändring), konfliktförebyggande arbete, diplomati, krishantering.

Psykologen Monika Oswaldsson bloggade från sitt uppdrag i flyktinglägren i Sydsudan. Psykologen Minja Westerlund bloggade från sitt uppdrag i Papua Nya Guinea och Zimbabwe.
Läs även blogginlägget Ideellt arbete lönar sig.

TEMADAG
Internationella dagen för frivilligas arbete för ekonomisk & social utveckling infaller den 5 december varje år

Internationella dagen för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling, även känd som Internationella dagen för volontärarbete, är instiftad av Förenta Nationerna för att uppmärksamma omvärlden på hur viktiga volontärer är för personer i utsatta situationer.

Utbildning

Volontärer kan ha diverse olika utbildningsbakgrund.
Se exempel: volontärutbildning-pa-grillska

Ordspråk/talesätt:
“Det är saligare att giva än att taga.“

Wall of kindness
Ta en jacka du behöver – ge en jacka du har över, - så lyder budskapet bakom det välgörenhetsfenomenet "Wall of kindness". Källa: svt.se/nyheter/lokalt/halland.

Länktps

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.