Butikskontrollant

Butikskontrollant

Butikskontrollanter arbetar bland annat med ålderskontroller samt med svinn och pengahanteringsoptimering ute i butikerna. Att arbeta med ålderskontroller betyder att företagets personal testar köp av produkter med 18-årsgräns, t.ex. öl, tobak, spel och läkemedel, med hjälp av de så kallade "mystery shoppers". Butikskontrollanten har även koll på snatteri, stöld och förskingring.

En butikskontrollant kan gå omkring i butiken "under cover" med kundvagn och agerar kund, under tiden har som du koll på kunder och personal. Ofta får personalen i företaget ingen eller liten vetskap om vem som är kontrollant.

De flesta företag som erbjuder tjänsten butikskontrollanter söker personal kontinuerligt då arbetet är väldigt speciellt jämfört med alla andra uppdrag en väktare kan ha. Som butikskontrollant är det vanligt att behöva göra ingripande och frihetsberövande jämfört med andra verksamheter inom väktarbranschen.

Utbildning

För att bli anställd som butikskontrollant, kan du gå en väktarutbildning och tilläggskursen butikskontrollant. Det här är ett yrke som är ytterst avgörande på personliga egenskaper som att du bör vara noggrann, ha mycket energi, samt möjlighet att resa och övernatta på annan ort än hemorten.

B-körkort kan ofta ställas som krav för att få anställning som butikskontrollant eftersom du under en och samma arbetsdag besöker flera butiker och kan därför behöva förflytta dig mellan dem. Ålderskrav kan också förekomma då viss personlig mognad krävs för att klara av jobbet. 

Personliga egenskaper

I arbetet som butikskontrollant ingår det också mycket fortlöpande dokumentering varför bra kunskaper i svenska språket är ett måste.

Visa mer
Visa mindre

16 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.