På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Butikskontrollant

Butikskontrollant

Butikskontrollanter arbetar bland annat med ålderskontroller samt med svinn och pengahanteringsoptimering ute i butikerna.

Att man arbetar med ålderskonroller betyder att företagets personal testar om det går att köpa artiklar med 18-årsgräns, t.ex. öl, tobak, spel och läkemedel (detta sker ofta med hjälp av de så kallade "mystery shoppers"). Man har även koll på snatteri, stöld och förskingring.

I arbetet som butikskontrollant ingår det också mycket fortlöpande dokumentering varför bra kunskaper i svenska språket är ett måste.

Som butikskontrollant kan man bland annat arbeta på en avdelning där man utreder svinn och pengahantering i butiker. En butikskontrollant kan gå omkring i butiken "under cover", man har då en kundvagn och agerar kund, under tiden har man koll på kunder och personal, man ser om någon stoppar på sig produkter. Ofta får personalen i företaget ingen eller liten vetskap om vem som är kontrollant, dock så vet ledningen detta.

Utbildning

För att bli anställd som butikskontrollant, krävs det oftast ingen speciell utbildning och ingen tidigare arbetslivserfarenhet. Det man däremot måste ha är ett "brinnande" intresse för arbete och mycket energi samt möjlighet att resa mycket i jobbet och övernatta på annan ort än hemorten.
 
Att man innehar B-körkort (personbil) kan ofta ställas som krav för att få anställning som butikskontrollant. Detta på grund av att man under en och samma arbetsdag bör kunna besöka ett stort antal butiker och måste därför snabbt kunna förflytta sig mellan dem. Ålderskrav (t.ex att man måste ha fyllt 21) kan också förekomma, detta pga att man anser att viss personlig mognad krävs för att klara av jobbet som butikskontrollant.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.