Gränskontrollant

Gränskontrollant

Som gränskontrollant träffar du människor från världens alla hörn. Arbetsplatsen kan vara på en flygplats eller i en hamn med internationell trafik. Sverige omfattas av Schengenavtalet. Det innebär att gränskontrollen inte tillämpas för personer som reser mellan de länder som är medlemmar i avtalet. Däremot har arbetet förstärkts med yttre gränskontroll mot länder, som inte är medlemmar i Schengensamarbetet.

Du kontrollerar att medborgarna som kommer från ett land, som inte omfattas av Schengenavtalet, har korrekt pass, visum och andra inresehandlingar.

Som gränskontrollant arbetar du också med avgående passkontroll med att kontrollera att passagerare som lämnar tredje land har giltiga handlingar. Passkontrollen är bemannad dygnet runt.

I arbetet ingår att kontrollera att handlingen har ett giltigt datum, att fotot på handlingen stämmer och att pass och andra handlingar inte är förfalskade. Passagerarens personuppgifter kontrolleras med hjälp av en dator. En gränskontrollant kommer dagligen i kontakt med många typer av resedokument till exempel olika länders pass, visum, främlingspass och diplomatpass. Det händer att passagerares handlingar inte är korrekta eller att passageraren som kontrolleras är efterlyst. I sådana fall kallar kontrollanten alltid på polis.

Utbildning

Passkontrollanter utbildas internt av Polismyndigheten efter anställning. Gymnasial utbildning är ett krav. Du måste ha goda kunskaper i svenska och engelska. Det är bra om du kan kommunicera på flera språk. Innan du blir anställd görs även registerkontroll ur polisens belastningsregister.

Möjlighet finns även att utbilda sig till civil brottsutredare eller passtekniker. Utredare arbetar med till exempel illegal invandring och passtekniker identifierar förfalskade resedokument.

Grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

I yrket är det viktigt att vara öppen, serviceinriktad och uppmärksam och att ha lätt för att få kontakt med människor. Du ska även kunna hantera konflikter.

Arbetsplats

En gränskontrollant är civilanställd vid polismyndigheten på den aktuella orten.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.