På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gränskontrollant

Gränskontrollant

Yrkesbeskrivning

Som gränskontrollant träffar man människor från världens alla hörn. Arbetsplatsen kan vara på en flygplats eller i en hamn med internationell trafik. Sverige omfattas av Schengenavtalet. Det innebär att gränskontrollen inte tillämpas för personer som reser mellan de länder som är medlemmar i avtalet. Däremot har arbetet förstärkts med yttre gränskontroll mot länder, som inte är medlemmar i Schengensamarbetet.

Som gränskontrollant arbetar man med den yttre gränskontrollen på flygplatser och i hamnar med internationell trafik. Man kontrollerar att medborgarna som kommer från ett land, som inte omfattas av Schengenavtalet, har korrekt pass, visum och andra inresehandlingar.

Som gränskontrollant arbetar man också med avgående passkontroll med att kontrollera att passagerare som lämnar tredje land har giltiga handlingar. Passkontrollen är bemannad dygnet runt. Under arbetet sitter gränskontrollanten i en så kallad passbur och arbetar ofta tillsammans med en kollega. I arbetet ingår att kontrollera att handlingen har ett giltigt datum, att fotot på handlingen stämmer och att pass och andra handlingar inte är förfalskade. Passagerarens personuppgifter kontrolleras med hjälp av en dator. En gränskontrollant kommer dagligen i kontakt med många typer av resedokument till exempel olika länders pass, visum, främlingspass och diplomatpass. Det händer att passagerares handlingar inte är korrekta eller att passageraren som kontrolleras är efterlyst. I sådana fall kallar kontrollanten alltid på polis.

I yrket är det viktigt att vara öppen, serviceinriktad och uppmärksam och att ha lätt för att få kontakt med människor. Man ska även kunna hantera konflikter. En gränskontrollant är civilanställd vid polismyndigheten på den aktuella orten. Möjlighet finns även att utbilda sig till civil brottsutredare eller passtekniker. Utredare arbetar med till exempel illegal invandring och passtekniker identifierar förfalskade resedokument

Utbildning

Passkontrollanter utbildas internt av Polismyndigheten efter anställning. Gymnasial utbildning är ett krav. Du måste ha goda kunskaper i svenska och engelska. Det är bra om du kan kommunicera på flera språk. Innan du blir anställd görs även registerkontroll ur polisens belastningsregister.

Ny utbildning
GRiB- är en ny utbildning (från 2018) för räddningstjänstpersonal i beredskap.

Länktips

  • strombacksfolkhogskola.se - polisforberedande folkhögskoleutbildning i Umeå (efter den kan man även arbeta inom kriminalvården eller i säkerhetsbranschen)
  • un.org - International Mine Awareness Day, 4 april.
Visa mer
Visa mindre

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.