Jultomte
Spela filmen

Jultomte

Jultomten är den som kommer med julklappar på julafton. Han avbildas oftast som en tjock man med röd luva och ett långt vitt skägg. Den moderna jultomten är en blandning av traditionella berättelser, mytiska figurer, verkliga personer, samtida berättelser och kommersiella inslag. 

Naturligtvis kan det vara svårt att satsa på en karriär som jultomte, men vi vill även visa yrken som kan vara aktuella under vissa perioder och där tyngdpunkten ligger på att sprida glädje med uppdraget.

Det finns företag som hyr ut jultomtar i juletid och detta kan säkert vara ett bra sätt att dryga ut kassan som student, eller om du bara vill sprida lite glädje hemma hos barnfamiljer på julafton.

Utbildning

Det finns inga regler kring vilken utbildning du måste ha för att jobba som jultomte. Det är upp till uppdragsgivare att bestämma vilken utbildning som krävs eller önskas för att få uppdraget som jultomte.

Visste du att...?

... peppar var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept, vilket man spårat genom noteringar från 1400-talet i Vadstena kloster. Men blir man snäll av pepparkakor?

Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till 1300-talet, när nunnorna bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma ska ha underlättat magbesvär och troddes även ha en lugnande effekt.

Unionskonung Hans (1455-1513) ordinerades av sin privata läkare att äta pepparkakor för sitt dåliga humör.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.