På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Jultomte
Spela filmen

Jultomte

Jultomten som ofta kaIIas för Tomten, eller Julgubben, är den som kommer med julklappar i juletid. Han avbildas oftast som en tjock man med röd luva och ett långt vitt skägg. Den moderna jultomten är en blandning av traditionella berättelser, mytiska figurer, verkliga personer, samtida berättelser och kommersiella inslag. 

Under olika tidsperioder och på olika platser har jultomten framställts på olika sätt och haft olika karaktäristik. Än idag skiljer sig uppfattningen om jultomten på olika platser beroende på vilka traditionella föreställningar som dominerar. Jultomten och hans medhjäIpare bor och arbetar numera i Tomteland i Rovaniemi.

Naturligtvis kan det vara svårt att satsa på en karriär som jultomte men vi vill även visa yrken som kan vara aktuella under vissa perioder och där tyngdpunkten ligger på att sprida glädje med uppdraget. Det finns företag som hyr ut jultomtar i juletid och detta kan säkert vara ett bra sätt att dryga ut kassan som student, eller om du bara vill sprida lite glädje hemma hos barnfamiljer på julafton.

Utbildning

Det finns inga regler kring vilken utbildning du måste ha för att jobba som jultomte. Det är upp till arbetsgivare/uppdragsgivare att bestämma vilken utbildning som krävs eller önskas för att få jobbet/uppdraget som jultomte.

Visste du att...?

Peppar var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept, vilket man spårat genom noteringar från 1400-talet i Vadstena kloster. Men blir man snäll av pepparkakor? Unionskonung Hans (1455-1513) ordinerades av sin privata läkare äta pepparkakor mot sitt dåliga humör. Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till 1300-talet, när nunnorna bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser (ingefära, kryddnejlika, kanel & kardemumma) ska ha underlättat magbesvär och troddes även ha en lugnande effekt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.