På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Jultomte Spela filmen

Jultomte

Jultomten som ofta kaIIas för Tomten, eller Julgubben, är den som kommer med julklappar i juletid. Han avbildas oftast som en tjock man med röd luva och ett långt vitt skägg.

Den moderna Jultomten är ett konglomerat av traditionella berättelser, mytiska figurer, verkliga personer, samtida berättelser och reklaminsIag.

Under olika tidsperioder och på olika platser har Jultomten framställts på olika sätt och haft olika karaktäristik. Än idag skiljer sig uppfattningen om jultomten på olika platser beroende på vilka traditionella föreställningar som dominerar men det sker en homogenisering genom att vissa bilder och personlighetsdrag reproduceras globalt av exempelvis multinationella företag.

Jultomte och hans medhjäIpare bor och arbetar numera i Tomteland i Rovaniemi i Lappland i Finland.

Naturligtvis kan det vara svårt att satsa på en karriär som jultomte men vi vill även visa på "yrken" som kan vara aktuella under vissa perioder och där tyngdpunkten ligger på att sprida glädje med uppdraget. Det finns företag som hyr ut jultomtar i juletid och detta kan säkert vara ett bra sätt att dryga ut kassan som student, eller om du bara vill sprida lite glädje hemma hos barnfamiljer på julafton.

Utbildning

Det finns inga regler kring vilken utbildning man måste ha för att få lov att "jobba som jultomte". Många jultomtar är i grunden skådespelare, men kan även ha andra utbildningar. Det är upp till arbetsgivare/uppdragsgivare att bestämma vilken utbildning som krävs eller önskas för att få jobbet/uppdraget som jultomte.

Faktaruta

 • Julklappar härstammar från en tradition i Romerska riket att ge presenter kring jul.
 • Svenskarna "förbrukar" årligen under tiden kring jul och nyår ca 3 miljoner julgranar.
   

Visste du att...?

 • Twitteranvändare röstade fram Fairytale of New York till den bästa jullåten (uppgift från december 2017). Källa: sverigesradio.se.
 • Peppar var en av ingredienserna i pepparkakans grundrecept, vilket man spårat genom noteringar från 1400-talet, funna i Vadstena kloster.
  Men blir man snäll av pepparkakor? ;) Unionskonung Hans (1455-1513) ordinerades i vilket fall av sin privata läkare äta pepparkakor mot sitt dåliga humör.
  Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till 1300-talet, när nunnorna bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser (ingefära, kryddnejlika, kanel & kardemumma) ska ha underlättat magbesvär (problem med matsmältningen) & troddes även ha en lugnande effekt.
   

Gävlebocken
En av svenska julsymboler är Gävlebocken som byggs på Skottstorget i Gävle inför varje första advent. Endast 15 ggr sedan bocken började byggas år 1966, har den inte brunnit (uppgift från november 2018). År 2018 är Gävlebocken 13 meter hög och väger 3.000 kr (tre ton).

Lucia-sången
Kompositören till den populära Lucia-sången "Natten går tunga fjät..." är okänd (folkmelodi från Sicilien) och svensk text till den är skriven av Arvid Rosén. Källa: julsånger.se 

Öppet SVT-arkiv
I det Öppna arkivet erbjuder SVT ett stort utbud av program handplockade ur den svenska tv-historia, bland annat kan man se Julkalendrar från föregående år. Källa: oppetarkiv.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.