Resesäljare

Resesäljare

Sommar och solsemester? Vinter och skidåkning? Tjänsteresa inrikes eller utrikes? Resesäljaren ger råd och ordnar biljetter online, per telefon, mejl eller i resebyråns butik.

Resesäljarens arbete utvecklas alltmer till att bli en informationskonsult och rådgivare som hjälper kunden att hitta och välja rätt resa, boka hyrbil, ordna andra evenemang eller service på resmålet. 

En resebyrå förmedlar persontransporter med flyg, tåg, båt, bil, hotell, kryssningsresor och olika typer av researrangemang med mera. Resesäljare kan ha andra arbetstitlar, t.ex turistbyråmedarbetare.

En researrangör säljer egna färdigpaketerade resor eller paket som sätts ihop enligt kundens önskemål. Antalet paketresor med reguljärflyg ökar, liksom arrangörer som specialiserat sig på en viss typ av resor eller resmål. Resesäljaren, som också kallas resekonsult, arbetar med försäljning och rådgivning av olika resmål, resvägar, priser och hotell med mera.

Onlineresebyråer (även kallad OTA) finns på Internet. Då tar kunden själv reda på utbudet av resor och bokar resan på egen hand. De större resebyråerna är specialiserade på affärsresor eller privatresor. Det finns även blandresebyråer som säljer både privat- och affärsresor.

En del resebyråer och researrangörer är inriktade på arrangemang för utländska turister och grupper som besöker Skandinavien, så kallad inkommande verksamhet. Andra kan vara specialiserade på gruppresor, konferenser eller resor med upplevelse- eller äventyrsinriktning.

Hos onlineresebyråerna kan kunden skaffa sig information och boka resan. Även om kunden ofta bokar själva behövs ibland personlig kontakt med onlineresebyrån och då vänder kunderna sig till deras kundservice. 

Utbildning

Det finns inga strikta krav på vilken utbildning en resesäljare ska ha. Det är upp till varje arbetsgivare att själv bestämma vem som uppfyller kvalifikationskraven. Ofta efterfrågar arbetsgivare lägst gymnasial utbildning.

Utbildning på eftergymnasial nivå, exempelvis från yrkeshögskolan, i första hand med ekonomisk eller administrativ inriktning är en stor merit. På gymnasiet rekommenderas i första hand läsa på försäljnings- och serviceprogrammet eller på ekonomiprogrammet.

Arbetsplats

Som resesäljare arbetar du på en resebyrå eller hos en researrangör.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  15 Lediga jobb som resesäljare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.