På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Resesäljare

Resesäljare

Sommar och solsemester? Vinter och skidåkning? Tjänsteresa inrikes eller utrikes? Resesäljaren ger råd och ordnar biljetter online, per telefon, mejl eller i resebyråns butik. Resesäljarens arbete utvecklas alltmer till att bli en informationskonsult och rådgivare som hjälper kunden att hitta och välja rätt resa, boka hyrbil, ordna andra evenmang eller service på resmålet. 

Som resesäljare arbetar du på en resebyrå eller hos en researrangör. En resebyrå förmedlar persontransporter med flyg, tåg, båt, bil, hotell, kryssningsresor och olika typer av researrangemang med mera. Resesäljar kan ha andra arbetstitlar, t.ex turistbyråmedarbetare.

En researrangör säljer egna färdigpaketerade resor eller paket som sätts ihop enligt kundens önskemål. Antalet paketresor med reguljärflyg ökar, liksom arrangörer som specialiserat sig på en viss typ av resor eller resmål. Resesäljaren, som också kallas resekonsult, arbetar med försäljning och rådgivning av olika resmål, resvägar, priser och hotell med mera.

Onlineresebyråer (även kallad OTA) finns på Internet. Då tar kunden själv reda på utbudet av resor och bokar resan på egen hand. De större resebyråerna är specialiserade på affärsresor eller privatresor. Det finns även blandresebyråer som säljer både privat- och affärsresor.

En del resebyråer och researrangörer är inriktade på arrangemang för utländska turister och grupper som besöker Skandinavien, så kallad inkommande verksamhet. Andra kan vara specialiserade på gruppresor, konferenser eller resor med upplevelse- eller äventyrsinriktning. Hos onlineresebyråerna kan kunden skaffa sig information och boka resan. Även om kunden ofta bokar själva behövs ibland personlig kontakt med onlineresebyrån och då vänder kunderna sig till deras kundservice. 

Utbildning

Det finns inga strikta krav på vilken utbildning en resesäljare ska ha. Det blir upp till varje arbetsgivare att själv bestämma vem som uppfyller kvalifikationskraven. Ofta efterfrågar arbetsgivare lägst gymnasial utbildning. Utbildning på eftergymnasial nivå, exempelvis från yrkeshögskolan, i första hand med ekonomisk eller administrativ inriktning är en stor merit. På gymnasiet rekommenderas i första hand läsa på HA, handels- och admin.programmet eller på Ekonomiprogrammet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.