På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Textilekonom

Textilekonom

Textilekonomer har arbetsuppgifter som inköp, försäljning och produktutveckling på detaljhandels- och modeföretag inom textil- och moderelaterade näringslivet.

De deltar i hela processen, från den konstnärliga idén till färdig design, olika etapper inom produktion, inköp och marknadsföring, varje del i den textila värdekedjan med dess ekonomiska, estetiska, tekniska och miljömässiga frågeställningar är en komplicerad värld som dessutom är världsomfattande. Som textilekonom är man den förenande länken under hela processen.

Textilekonomer behöver ha mycket goda kunskaper om textil produktion och dess villkor, i textilekonomi med inköp, marknadsföring och försäljning samt också ha inblick i företagsekonomi med inriktning marknadsföring samt en helhetssyn över hela "det textila fältet" samt förmågor att identifiera, formulera, strukturera och lösa diverse frågeställningar inom textilproduktion, företagsekonomi och textilekonomi inklusive marknadsföring, logistik och inköp.

Utbildning

Textilekonomer utbildas främst på Textilekonomutbildningen, som är ett treårigt högskoleprogram, men man kan också utbilda sig till ekonom på Ekonomiprogrammet eller till Civilekonom och skaffa sig kunskaper inom mode/textil vid sidan av sina ekonomistudier.

Karriärvägar

Textilekonomer kan arbeta inom textil- och moderelaterade näringslivet, med marknadsföring, försäljning, inköp och/eller affärsutveckling på företag inom textil och mode. De kan också satsa på vidarestudier, främst inom områdena textil management, fashion management och marknadsföring.

På tal om hållbarhet
Svenskarna köper 13 kg textilier per person/år (uppgift från december 2018) samtidigt som de varje år slänger  kläder och andra produkter gjorda huvudsakligen av tyger - motsvarande 8 kg per person och det, trots att cirka hälften av de plaggen (eller andra saker/produkter) är i så pass bra skick att de fortfarande skulle kunnat användas (uppgift från januari 2019).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.