På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lokalvårdare

Lokalvårdare

Lokalvårdare är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna kan variera kraftigt beroende på arbetsplats. På samma städföretag kan en lokalvårdares uppdrag variera från dag till dag. Det kan vara kontorsstädning ena dagen och städning av en byggarbetsplats nästa dag.

För en effektiv lokalvård krävs det kunskap om städprodukter och städverktyg samt att du har en bra arbetsteknik.

Lokalvårdare arbetar oftast på dagtid, men även tidiga morgnar, sena kvällar samt arbete under helger kan förekomma. Ibland sköter en lokalvårdare även andra arbetsuppgifter som t ex. att komplettera förbrukningsmaterial på ett kontor.

Att arbeta som lokalvårdare i hyreshus innebär att hålla rent och snyggt i trapphus, korridorer, entréer, tvättstugor och andra allmänna utrymmen i flerbostadshus.

Utbildning

Arbete som lokalvårdare kräver inte nödvändigtvis någon särskild utbildning. Det är arbetsgivaren som avgör om man har tillräckliga kvalifikationer för att få anställning som lokalvårdare.

Kravet som arbetsgivare ofta ställer är att du har gymnasiekompetens och sedan blir du upplärd på arbetsplatsen. Att ha B-körkort är ofta en merit när du söker jobb som lokalvårdare.

Kurser för lokalvårdare kan eventuellt anordnas av Arbetsförmedlingen i form av en så kallad arbetsmarknadsutbildning. Det kan också finnas utbildningar inom komvux.

Personliga egenskaper

Det mycket viktigt att vara noggrann och ansvarsfull eftersom du ofta ansvarar för egna städområden. Att vara serviceinriktad och lyhörd är också en viktig egenskap, då lokalvårdaren ofta möter hyresgäster eller kontorspersonal.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.