På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lokalvårdare

Lokalvårdare

Lokalvårdare är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna kan variera kraftigt beroende på arbetsplats. På samma städföretag kan lokalvårdaruppdragen variera från dag till dag. Det kan vara kontorsstädning ena dagen och städning av passagerarbåtar nästa dag. För en effektiv lokalvård krävs det kunskap om städprodukter och verktyg samt bra arbetsteknik. Lokalvårdare arbetar oftast på dagtid men tidiga morgnar och sena kvällar (innan och efter "kontorstider") samt helguppdrag kan förekomma och ibland kombinerar lokalvårdare städning med andra arbetsuppgifter.

Lokalvårdare i hyreshus
Att arbeta som lokalvårdare i hyreshus innebär att hålla rent och snyggt i trapphus, korrdorer, entréer, tvättstugor och andra allmänna utrymmen i flerbostads-hyreshus.

Personliga egenskaper
Det mycket viktigt att vara noggrann och ansvarsfull pga man har egna städområden och bör ofta ensam ansvara för att jobbet blir gjort inom vissa tidsramar och med godtagbar kvalité.
Att vara serviceinriktad är också mycket viktigt pag man ofta möter hyresgäster.

Utbildning

Detta yrke kräver inte nödvändigtvis någon särskild utbildning. Det är arbetsgivare som avgör om man har tiIIräckIiga kvaIifikationer för att få anstäIIning som IokaIvårdare. Kravet som arbetsgivaren ofta stäIIer att man har "aIImän gymnasiekompetens" och sedan bIir man uppIärd på arbetspIatsen av chefen eIIer av en erfaren koIIega, men det är fördeIaktigt att ha gått en IokaIvårdar-kurs*, och det kan krävas att man körkort för personbiI, B-körkort (detta för att förfIytta sig meIIan oIika arbetspIatser där man arbetar eIIer för att kunna ta sig tiII/från arbetspiatser som Iigger på stäIien dit det är svårt att komma med koIiektivtrafik). TiIIgång tiII egen biI kan också stäIIas som ett av kraven för att få anstäIIning.

*Kurser för IokaIvårdare/städare kan anordnas av ArbetsförmedIingen som en så kaIIad "arbetsmarknadsutbiIdning". De kan också finnas i Komvux regi, se exemepeI på en sådan kurs i MöIndaI (Göteborgs regionen) - snabbIänk tiII kursbeskrivningen finns här.

Övrigt

Du som är intresserad av det här yrket, kanske också viII ta deI av fIera yrkespresentationer, exempeIvis på: Sjukhustransportör, SteriItekniker och Konferensvärd samt Gymnasiekompetensyrken.

Yrkesbevis
SRY, Servicebranschens yrkesnämnd kan utfärda yrkesbevis för yrkesverksamma inom Städ-/Hemservise och Sanering. Var god läs mer på sry.se/yrkesbevis

Länktips

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.