På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lokalvårdare

Lokalvårdare

Lokalvårdare är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna kan variera kraftigt beroende på arbetsplats. På samma städföretag kan en lokalvårdares uppdrag variera från dag till dag. Det kan vara kontorsstädning ena dagen och städning av en byggarbetsplats nästa dag. För en effektiv lokalvård krävs det kunskap om städprodukter och städverktyg samt att du har en bra arbetsteknik. Lokalvårdare arbetar oftast på dagtid men även tidiga morgnar, sena kvällar samt arbete under helger kan förekomma. Ibland sköter en lokalvårdare även andra arbetsuppgifter som t ex. att komplettera förbrukningsmaterial på ett kontor.

Lokalvårdare i hyreshus
Att arbeta som lokalvårdare i hyreshus innebär att hålla rent och snyggt i trapphus, korridorer, entréer, tvättstugor och andra allmänna utrymmen i flerbostadshus.

Personliga egenskaper
Det mycket viktigt att vara noggrann och ansvarsfull eftersom du ofta ansvarar för egna städområden. Att vara serviceinriktad och lyhörd är också en viktig egenskap, då lokalvårdaren ofta möter hyresgäster eller kontorspersonal.

Utbildning

Arbete som lokalvårdare kräver inte nödvändigtvis någon särskild utbildning. Det är arbetsgivaren som avgör om du har tillräckliga kvalifikationer för att få anstäIIning som IokaIvårdare. Kravet som arbetsgivare ofta stäIIer att du har "aIImän gymnasiekompetens" och sedan bIir du ofta uppIärd på arbetspIatsen. Att ha körkort är ofta en fördel när du söker jobb som lokalvårdare.

Kurser för IokaIvårdare/städare kan anordnas av ArbetsförmedIingen i form av en så kaIIad "arbetsmarknadsutbiIdning". Det kan också finnas utbildningar inom komvux.

Yrkesbevis
SRY, Servicebranschens yrkesnämnd kan utfärda yrkesbevis för yrkesverksamma inom städ, hemservice och sanering.
Läs mer på sry.se/yrkesbevis

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.