På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tvättpersonal/garagearbetare

Tvättpersonal/garagearbetare

Tvättpersonal/garagearbetare tvättar och städar bussar och spårvagnar. Till arbetsuppgifterna hör även att tanka, byta lampor, laga säten och andra reparationer, som att byta speglar.
Arbetsplatsen är i verkstaden eller bussdepån. Bland garagearbetare är det vanligt att arbeta treskift året om.

Gemensamt för de arbetsgivare hos viIka man kan vara anställd som tvättpresonal/garagearbetare är att de sköter lokal eller regional linjetrafik, långväga expressbusstrafik, turist- eller beställningstrafik, skolskjutsar, flygbussar eller färdtjänst.

Utbildning

Vilken utbildning man behöver ha för att kunna jobba som tvättpersonal/garagearbetare, finns det i Sverige inga strikta regler kring; arbetsgivare gör bedömning om vem som har passande utbildning och/eller tidigare arbetslivserfarenhet. Vidareutbidning/färdigutbildning brukar ges på arbetsplatsen.
Ofta kräver arbetsgivare att man har "gymnasiekompetens" och även körkort (lägst B, för personbil). Om körkort ej krävs, är det ändå alltid en stor merit.

Yrkesbevis
SRY, Servicebranschens yrkesnämnd kan utfärda yrkesbevis för yrkesverksamma inom Städ-/Hemservise och Sanering. Var god läs mer på sry.se/yrkesbevis

Länktips

  • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem
  • framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för något.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.