På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Städare
Spela filmen

Städare

Städare har ett utpräglat serviceyrke. Att städa innefattar olika arbetsuppgifter beroende på var man arbetar. För en effektiv städning krävs kunskap och bra arbetsteknik.
Städare kan till exempel arbeta i privata bostäder (då kallas man för hemstädare), på skolor, statliga myndigheter, sjukhus (bland annat som städspecialist), hotell (då kallas man för hotellstädpersonal), passagerarbåtar, företag eller industrier (då kallas man för industristädare). Man är antingen anställd av den organisationen eller det företaget där städningen utförs, eller på ett städföretag som utför städning på olika platser på entreprenad. Städare kan även kallas för lokalvårdare.

Utbildning

Detta yrke kräver ingen särskild utbildning men det är fördeIaktigt att ha gått en IokaIvårdar-kurs, och det kan krävas att man körkort för personbiI, B-körkort.

Kurser för IokaIvårdare/städare kan anordnas av ArbetsförmedIingen som en så kaIIad "arbetsmarknadsutbiIdning". De kan också finnas i Komvux regi, se exemepeI på en sådan kurs i MöIndaI (Göteborgs regionen) - snabbIänk tiII kursbeskrivningen finns här.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat: ca 75 % av yrkesverksamma är kvinnor (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också viII titta på andra yrkespresentationer, exempeIvis på presentationerna: LokalvårdareStädspecialistHotellstädpersonalSjukhustransportör, SteriItekniker och Konferensvärd samt på Gymnasiekompetensyrken.

Visste du att...?
I Göteborg uppmanas rökare rösta med sina fimpar i de så kallade "fimpomater", som är en satsning på Trygg-och-vacker stad. I stället för att slänga fimpen på gatan, kan rökare placera sina röster i de 30 st. rosa fimpomater, utplacerade över Göteborg, bland annat vid spårvagnshållplatserna. Exempel på vilka val-alternativ som finns att rösta på är "Tycker du att vädret är 1) eländigt eller 2) hemskt?". Källa: svt.se.

Yrkesbevis
SRY, Servicebranschens yrkesnämnd kan utfärda yrkesbevis för yrkesverksamma inom Städ-/Hemservise och Sanering. Var god läs mer på sry.se/yrkesbevis

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.