På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Städspecialist

Städspecialist

Exempel på specialiseringar är: städning av operationsrum på ett sjukhus; städning/sanering efter brand eller i lokaler där brott har begåtts; städning/sanering efter utsläpp av farliga kemikalier eller i en lokal där lik har legat under en längre tid.

Det är långt ifrån alla som kan jobba som städspecialister. Man måste tåla starka obehagliga lukter och orka se en del "äckliga" saker som t.ex larver och stora mängder flygor. Städning av operationsrum "står ut" på ett sätt: det är extremt noga med att alla städrutiner följs till punkt och pricka, eftersom patienternas säkerhet (och ibland även liv) står på spel. Vid andra former av specialstäd måste man vara mycket noga med egen säkerhet - för att inte bli skadad eller smittad.

Nyfikenhet, noggrannhet, viljan att lära sig, hög säkerhetstänk och pålitlighet - är de egenskaper som krävs för att man ska lyckas och trivas i yrkesrollen som specialstädare.

Utbildning

Det finns städkurser som Arbetsförmedlingen anordnar eller köper plats på - hos privata utbildningsanordnare.

I vissa fall kan man bli upplärd på en arbetsplats. Arbetsgivare kan också stå för kostnader för utbildning hos en privat utbildningsanordnare. Man kan börja med "vanlig städ" och avancera till att bli specialstädare men man kan också börja med specialstädning direkt. 

Ännu ett alternativ för hur man kan bli specialstädare, är genom att gå i lära (som vuxenlärling) hos en verksam specialstädare.

Visste du att...?
I Göteborg uppmanas rökare "rösta" med sina fimpar i de så kallade "fimpomater", som är en satsning på Trygg-och-vacker stad. I stället för att slänga fimpen på gatan, kan rökare placera sina "röster" i de 30 st. rosa fimpomater, utplacerade över Göteborg, bland annat vid spårvagnshållplatserna. Exempel på vilka val-alternativ som finns att rösta på är "Tycker du att vädret är 1) eländigt eller 2) hemskt?". Källa: svt.se

Lilla ordboken
Döstäda - rensa ut, sortera personliga tillhörigheter för att undvika att anhöriga ska behöva göra det efter ens bortgång. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.