På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gatustädare

Gatustädare

Gatustädare städar gator och torg, men även andra ställen som utetrappor, i och kring fontäner, gräsmattor och blomsterbäddar, som finns i våra städer.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd efter anställningen av en mer erfaren kollega. För att kunna få anställning, kan vissa krav - exempelvis att man har körkort och "gymnasiekompetens" samt att man har uppnått viss ålder, ställas.

Arbetsgivare

Gatustädare är ofta anställda av de kommunala Fastighets- och gatukontoren eller på privata företag som på uppdrag från kommuner utför städtjänster på gator och torg.

Att tänka på
Arbete på obekväma arbetsgider som ex. helger - kan förekomma. Man behöver vara i bra fysisk form, pga tunga luft kan förekomma och för att man rör sig mycket i jobbet, behöver böja sig ofta och kan periodvis behöva jobba i obekväma arbetsställningar; pga detta är jobbet olämpligt för personer som har problem med ryggen, knäna eller axlar. Man måste också vara rätt "tålig" då obehagliga föremål och dofter kan periodvis "förekomma" i arbetet, ex. kan man behöva städa bort en död råtta, som har legat under snön i flera månader.

Visste du att... ?

I Göteborg uppmanas rökare "rösta" med sina fimpar i de så kallade "fimpomater", som är en satsning på Trygg-och-vacker stad. I stället för att slänga fimpen på gatan, kan rökare placera sina "röster" i de 30 st. rosa fimpomater, utplacerade över Göteborg, bland annat vid spårvagnshållplatserna. Exempel på vilka val-alternativ som finns att rösta på är "Tycker du att vädret är 1) eländigt eller 2) hemskt?". Källa: svt.se.

Länktips

  • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem
  • av.se/arbetsmiljoarbete - om Medicinska kontroller i arbetslivet.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.