Skolvärd/skolvärdinna

Skolvärd/skolvärdinna

En skolvärd / skolvärdinnas arbetsuppgifter går ut på att arbeta förebyggande mot mobbning och ansvara för säkerhet, så att eleverna men även skolans personal känner sig trygga.

Om skolvärd/skolvärdinna har ett annat modersmål än svenska, agerar hen även ibland som tolk och underlättar för nyanlända elever samt för de föräldrarna som behöver tolkhjälp vid kontakt med skolan.

På större skolor kan det finnas flera skolvärdar och då kan uppgifterna bli fördelade emellan dem på olika sätt, en kan vara huvudansvarig för anti-mobbningsarbete, en annan för kontakt mellan skolan och föräldrarna, en tredje för kvällsaktiviteter på skolan, som t ex läxhjälp eller någon annan form av "öppen skola".

En skolvärd/skolvärdinna fungerar också ofta lite som en mentor, en som inte undervisar eller sätter några betyg och har till uppgift att stötta och coacha elever under deras studietid på skolan.

Utbildning

Skolvärd / skolvärdinna kan ha mycket varierande utbildningsbakgrund. Ofta krävs det någon form av eftergymnasial utbildning och helst med pedagogisk inriktning. Språkkunskaper i engelska och i andra språk är mycket meriterande.

Grundläggande gymnasieutbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Skolvärdar tar aktivt initiativ i sociala sammanhang. För att trivas i det yrke måste du som person ha lätt för att skapa nya relationer och även vara trygg i osäkra sammanhang, stå upp för egna åsikter, ha mod att säga ifrån och god förmåga att skilja på sak och person.
Du måste ha mycket god förmåga att planera och organisera ditt eget arbete. Du måste också ha lätt för att sätta upp mål, organisera resurser, följa upp och avsluta olika aktiviteter.

Arbetsplats

Skolvärd/skolvärdinna arbetar på grund- och gymnasieskolorna och är till för att stödja elever och skolpersonal inne på skolan, men även på skolgården och underlättar genom att ge elever information, stöd och ibland också praktisk hjälp.

Visste du att...?

... experter på området ADHD tror att det finns 1-2 barn i varje skolklass som har ADHD. Diagnosen ADHD brukar ställas efter en utredning, som påbörjas endast om personen och/eller personens omgivning upplever viss problematik pga anad ADHD.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.