Fastighetsvärd
Spela filmen

Fastighetsvärd

Att arbeta som fastighetsvärd eller husvärd innebär ett stort ansvar och innefattar mycket kontakt med hyresgästerna.

Fastighetsvärden är fastighetsägarens "ansikte på fältet". Jobbet är väldigt fritt och varierande, men under stort ansvar. Du måste vara lite av en tusenkonstnär och kunna lösa olika problem.

Fastighetsvärden säkerställer att hyresgästerna känner sig trygga och nöjda i sin arbets- och boendemiljö. Fastighetsvärden har budgetansvar för sitt eget område och utför t ex besiktningar vid in- och avflyttning. Felsökning samt enklare justeringar och reparationer kan ingå.

Som fastighetsvärd är du länken mellan fastighetsägaren och hyresgästen, och fastighetsägarens ansikte utåt. Du ser till att hyresgästerna känner sig trygga och nöjda i sin arbets- och boendemiljö.

Fastighetsvärden har ibland budgetansvar för sitt eget område och är ofta den som utför besiktningar vid in- och avflyttning. Också felsökningar av problem och enklare reparationer ingår i tjänsten. I fastighetsvärdens ansvar ligger också att ha goda kontakter med entreprenörer, leverantörer och företagets ekonomiska och tekniska förvaltning.

Service är ett viktigt ledord för en framgångsrik fastighetsvärd. Du påverkar genom ditt arbete andras hem- och arbetsmiljö och skapar en fungerande vardag för de som bor eller arbetar i fastigheterna.

Utbildning

Idag kan du studera till fastighetsvärd på VVS- och fastighetsprogrammet (VF) som är ett nationellt yrkesprogram på gymnasiet. Utbildningen kan även finnas på yrkeshögskolan.

I vissa fall kan man bli anställd med endast gymnasiekompetens och upplärd på arbetsplatsen.

Framtidsutsikter

Det råder stor efterfrågan på utbildade fastighetsvärdar, varför man har goda chanser att få arbete efter avslutad utbildning. Man kan genom arbetserfarenhet och fortbildning utvecklas till fastighetsskötare, fastighetstekniker eller fastighetsförvaltare.

I rollen är det också vanligt med bra arbetsvillkor och en god löneutveckling. Genom att validera din kompetens och erfarenhet via FAVAL kan du få ett yrkescertifikat som fastighetsvärd.

Personliga egenskaper

En viktig egenskapen är att vara social eftersom du hela tiden träffar nya människor. Det är även viktigt att ha ett stort intresse för människor och service, social och kommunikativ, problemlösande, noggrann, ansvarstagande, lätt för att arbeta tillsammans med andra, trivs att arbeta både praktiskt och teoretiskt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  134 Lediga jobb som fastighetsvärd

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.