På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Serviceingenjör

Serviceingenjör

Serviceingenjörer är problemlösare med bred teknisk kompetens. Många gånger är serviceingenjörer företagets "ansikte utåt". Inte sällan verkar de i arbetsledande positioner; se gärna yrkespresentation Arbetsledare.

Som serviceingenjör behöver man ha kompetens inom följande kunskapsområden: Elteknik, Säkerhet i arbetet, Ekonomi och Servicetjänster, Styr- och reglerteknik, Maskinsystem och Hållbar utveckling, PLC/Programmerbara system, Projektledning och Projektmetodik, Regelverk inom "sitt arbetsområde".

Personliga egenskaper
Flexibel, lösningsfokuserad, kreativ, äger förmågan att skapa och bibehålla goda relationer med kunderna.

Olika arbetstitlar och varierande arbetsuppgifter
Förutom titeln "serviceingenjör", kan man också ha andra arbetstitlar, ex. underhållsingenjör, underhållsmontör, marin serviceingenjör, marintekniker, underhållstekniker, servicemontör, servicetekniker, servicemekaniker, underhållsmekaniker, industritekniker eller inköpare (av teknisk utrustning och andra tekniska produkter).

Marin serviceingenjör
Utvecklingen av el och elektronik på fartyg och båtar fortskrider i mycket snabb takt. Numera är kopplingen mellan elektronik, hydraulik och mekanik allt vanligare i marina produkter. Som marin serviceingenjör innebär det att man självständigt och fackmannamässigt bör kunna utföra service, reparationer, installationer och tekniskt underhåll av el, elektroniksystem, motorer i fartyg på varv, båtar och fritidsbåtar samt på andra marintekniska produkter. Hen behöver bl a ha kunskaper inom Regelverket för fartyg och fritidsbåtar, i Marin Elektronik samt i Marinteknisk engelska.
Kompetens som marin serviceingenjör ger möjlighet att arbeta internationellt och i så fall bör man kunna med kort varsel resa långt, kanske till en helt annan del av världen. Kunskaper i engelska är mycket viktiga. Kan man ännu ett eller flera språk, förutom svenska och engelska, är det en stor merit.

Utbildning

Relevanta utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas inom yrkeshögskolan och på högskolenivå. Det kan finnas möjlighet att på vissa arbetsplatser få anställning med endast gymnasiekompetens. Ännu ett alternativ är att utbilda sig till gymnasieingenjör via teknikprogrammet, ev. med efterföljande påbyggnadsutbildning, TE4, Fjärde året på teknikprogrammet.

Länktips
www.yhguiden.se/reportage - Reportage "Vill du ha bästa chansen att få jobb?"
www.framtid.se/blogg - blogginlägg "Vad är gymnasiekompetens?".

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.