Serviceingenjör

Serviceingenjör

Serviceingenjörer är problemlösare med bred teknisk kompetens. Många gånger är serviceingenjörer företagets "ansikte utåt". Inte sällan verkar de i arbetsledande positioner.

Som serviceingenjör behöver man ha kompetens inom följande kunskapsområden - Elteknik, Säkerhet i arbetet, Ekonomi och Servicetjänster, Styr- och reglerteknik, Maskinsystem och Hållbar utveckling, PLC/Programmerbara system, Projektledning och Projektmetodik, Regelverk inom "sitt arbetsområde".

Marin serviceingenjör
Utvecklingen av el- och elektronik på fartyg och båtar fortskrider i mycket snabb takt. Numera är kopplingen mellan elektronik, hydraulik och mekanik allt vanligare i marina produkter. Som marin serviceingenjör innebär det att man självständigt och fackmannamässigt bör kunna utföra service, reparationer, installationer och tekniskt underhåll av el, elektroniksystem, motorer i fartyg på varv, båtar och fritidsbåtar samt på andra marintekniska produkter.

Man behöver ha kunskaper inom Regelverket för fartyg och fritidsbåtar, i Marin Elektronik samt i Marinteknisk engelska.

Kompetens som marin serviceingenjör ger möjlighet att arbeta i hela världen. Kunskaper i engelska är mycket viktiga. Kan man ännu ett eller flera språk så är det en stor merit.

Utbildning

Relevanta utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas inom yrkeshögskolan och på högskolenivå.

Rekommenderat är att utbilda sig till gymnasieingenjör via Teknikprogrammet, eventuellt med efterföljande påbyggnadsutbildning, T4, Fjärde året på teknikprogrammet.

Personliga egenskaper

Flexibel, lösningsfokuserad, kreativ, äger förmågan att skapa och bibehålla goda relationer med kunderna.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  43 Lediga jobb som serviceingenjör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.