En controller analyserar information om det ekonomiska resultatet, gör prognoser och ser till att ledningen får den ekonomiska information som behövs för att driva verksamheten. Controllern fungerar också som rådgivare. Som controller kan man ha olika inriktning, till exempel vara affärsinriktad eller inriktad på redovisning och arbeta med bokslut.
Ibland skiljer man på verksamhetscontroller (business controller) som är affärsinriktad och redovisningscontroller (accounting controller) eller finansiell controller (financial controller) som är redovisningsinriktad och arbetar med att göra bokslut.
Gränserna mellan rollerna är inte alltid skarpa i till exempel mindre företag. Men för att göra rollerna tydliga kan vi skilja på dem så här:
- Redovisningscontrollern ser till att siffrorna kommer fram, medan
- Verksamhetscontrollern använder siffrorna, både redovisningens och andra
- Redovisningscontrollern är nulägesorienterad och rapporterar resultat och måluppfyllnad, medan
- Verksamhetscontrollern är framtidsorienterad och hjälper till att formulera mål och åtgärdsprogram
- Redovisningscontrollern ska tillgodose många kunders behov, medan
- Verksamhetscontrollern har en linjechef som huvudkund
- Redovisningscontrollern behöver ha ekonomi- och systemkompetens, medan
- Verksamhetscontrollern behöver verksamhets-, affärs-och ekonomikompetens
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Många som arbetar som controller är utbildade civilekonomer, men när arbetsuppgifterna handlar mindre om ekonomi och mer om analys, förändras också kraven på tidigare utbildning och kompetens. Samtidigt försvinner en del traditionella arbetsuppgifter inom ekonomi på grund av bättre teknikstöd. Därför är det inte säkert att man behöver vara utbildad ekonom för att jobba som controller.
Det förekommer att en controller inte har någon akademisk utbildning, utan har utbildat sig internt, dvs genom att arbetsgivaren har erbjudit kurser helt eller delvis på arbetstid.
Ganska vanligt är att man läser på halvtid samtidigt som man under utbildningstiden arbetar 75%, man studerar delvis på sin fritid och delvis på sin arbetstid, som anses som win-win situation. Den anställde får då kompetensutveckling med bibehållen lön och arbetsgivaren får en mer kompetent medarbetare i företaget eller organisationen.
Grundläggande utbildning finns bl a gymnasiets Ekonomiprogrammet och kan även finnas inom yrkeshögskolan.
Länktips
- soundcloud.com - Podcast "Sverige och EU:s bankunion"
- vision.se - tips till chefer och medarbetare inför utvecklingssamtal
- Statens servicecenter - är en myndighet som samordnar de övergripande behoven och skapar volymfördelar och kostnadseffektivitet inom den svenska statsförvaltningen
- bbc.com - Will a robot take your job?
- Handelsrådet - om yrke och kompetens
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret