Som Ventilationsingenjör jobbar du med energioptimering av ventilations- och kylanläggningar, energikalkylering. Du jobbar även med ekonomi och planering inom fastighetsområdet samt med elsäkerhet och digitalteknik.
En ventilationsingenjör förbättrar inomhusmiljö, luftkvalitet och levnadsvillkor för både företag och privatpersoner. Du jobbar med energibesparing och ventilationstekniska principer. Du utför planering, projektering eller injustering av ventilationssystem utifrån energibesparings- och miljöperspektiv.
Du kan jobba som styr- och reglertekniker, arbetsledare inom ventilation samt industrikonstruktör inom ventilation. Du har genom utbildning lärt dig det som krävs för att i arbetslivet kunna ansvara för driftsplanering, behovsprioritering och viss arbetsledning.
Du ansvarar för samordning av klimat och ventilationstekniska system med avseende på drift, ekonomi och energieffektivitet samt nya tekniker för att driva ett förbättringsarbete inom energioptimering.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bl a VVS-och Fastighetsprogram. Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux.
Vidareutbildning kan finnas både som företagsutbildning eller inom yrkeshögskolan.
B-körkort ställs ofta som ett krav för att få anställning.
Framtidsutsikter
Ventilation är ett arbetsmarknadsområde där utvecklingen går framåt mycket snabbt. Det råder i princip alltid brist på utbildade ventilationsingenjörer, vilket betyder att det finns mycket goda chanser att få jobb.
Personliga egenskaper
Du är något av en problemlösare, gillar att jobba med tillverkning, montering och skötsel av alla delar i en ventilationsanläggning. Så gillar du att både använda hjärnan och jobba praktiskt är det här yrket för dig.
Arbetsplats
Man kan jobba inom ett väldigt brett fält både hos installatörer och tillverkare.
Visste du att... ?
...En "modern människa" befinner sig inomhus upp till ca 19 timmar per dygn. Man är då hemma, på jobbet, i skolan eller på annat ställe, men ändå inomhus. Bra inomhusluft är därför mycket viktigt för att människor skall må bra, hålla sig friska och kunna prestera på bästa sätt.
Länktips
- PVF Yrke & Utbildning
- Lernia - yh-utbildning
- Sverigesradio.se - Fler kvinnor ska in i byggbranschen
- GymnasieGuiden.se - Branschskolor
- Gymnasier med VF-ventilationsteknik
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret