På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fågelskrämmare

Fågelskrämmare

I anställningsavtalet med Länsstyrelsen brukar det stå att man är anställd som skrämselkonsulent.

Fågelskrämmare/skrämselkonsulenter hjälper lantbrukare att skrämma bort flockar av fåglar som orsakar stora skador genom att äta upp och trampa sönder stora delar av skördar av grödor. Fågelarter som orsakar störst skada på de svenska åkrar är de stora växtätande fåglar, vars populationer har ökat de senaste åren, bland annat grågås, sädgås och trana.

Länsstyrelsen bistår lantbrukare med hjälp med att få bort fåglar från åkrarna är att exempelvis att tranan är en fridlyst art.

Det huvudsakliga ansvaret vilar på lantbrukarna, men skrämselkonsulenter kan hjälpa till genom att bidra med material och tips. Utrustning som fågelskrämmare använder är bl.a nyårsraketer, vind-drakar, drönare och uppblåsbara fågelskrämmor, som styrs av en timer och reser sig upp med jämna mellanrum, ex. var 20:e minut.

I tjänsten som skrämselkonsulent kan också ingå att utöva tillsyn i ett visst område. Bland annat kan det handla om att hålla koll på eventuella äggtjuvar.

Personliga egenskaper
Djur- och naturkär kommunikatör som är duktig på att komma överens med olika sorters människor, och som trivs med ett omväxlande och självständigt arbete med stort eget ansvar.

Utbildning

Fågelskrämmare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund. På gymnasiet rekommenderas läsa på Naturbruksprogrammet (NB) inriktning lantbruk, trädgård eller djur.

Övrigt

Fågelskrämma heter på engelska scarecrow.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.