Hur blir man bra som föreläsare? Spela filmen Se filmen där Tomas Eriksson föreläser om arbetsglädje>>

Hur blir man bra som föreläsare?

Hur blir man bra som föreläsare och flitigt anlitad?


Tomas Eriksson har varit föreläsare i 15 år och kan berätta mer om hur du blir en bra och anlitad föreläsare. De bästa föreläsarna är inte bra på att prata. De bästa föreläsarna är skickliga på att skapa lyssnande.


Vad är det då som bygger lyssnande?

– Berättelser, när vi hör en berättelse ser vi ett händelseförlopp framför oss, vi upplever människor som du och jag göra saker och vi berörs känslomässigt av det som händer personerna i berättelsen. Det är så böcker fungerar. Det är så filmer fungerar. Och det är så föredrag blir levande.

Att vara föreläsare är en livsstil. Du kliver upp tidigt på morgonen och tar tåget eller bilen till orten där föredraget ska hållas. Du är i god tid och väntar utanför lokalen. Deltagarna strömmar in och du går ut på scenen. Snart gäller det, pulsen går upp och det känns i hela kroppen att du snart ska föreläsa. Du pratar med några av deltagarna för att lära känna dem som du ska föreläsa för och kunna knyta an till deras verklighet i ditt föredrag.

Du startar ditt föredrag oväntat och överraskande. Du har allas uppmärksamhet. Publikens första skratt bekräftar att du har deras lyssnande. Du vet att det nu handlar om att vara så närvarande och engagerande du bara kan, under den tid du har.

Det finns nog lika många ingångar till föreläsaryrket som det finns föreläsare. Föreläsaren Tomas Eriksson gick från att vara ingenjör, till att bli utbildare, till att inspirationsföreläsa på heltid.

Tomas Eriksson föreläser om arbetsglädje, feedback och chefsglädje. Tomas har föreläst i mer är 15 år och här ger Tomas tips på hur du kan bli en bra föreläsare.

Lycka till!

 

Reportage från framtid.se

1 Utvalda yrken