Sportkommentator

Sportkommentator

En sportkommentator kallas ofta för expertkommentator eller sportjournalist. Sportkommentatorn är en person som kommenterar händelseförloppet i sportsändningar inom television och radio.

Sportkommentatorer brukar sällan synas i bild, mer än möjligtvis före och efter tävlingen eller matchen. Istället hörs personens röst, som som kommenterar händelser som sker under matchen.

En sportkommentators uppgift är att förenkla för tittarna eller åhörarna, genom att dels helt enkelt säga vad som händer i bild just vid det tillfället, men även komma med statistiska upplysningar och berätta vad som händer utanför bild.

Tillsammans med huvudkommentatorn brukar det ofta även finnas en så kallad expertkommentator. Expertkommentatorn är oftast en tidigare aktiv inom den aktuella sporten person, vilket gör att denne har lättare att se olika situationer ur de tävlandes perspektiv och kan förmedla dessa till tittarna. Expertkommentatorn får ofta även frågor från kommentatorn, vilka kan vara intressanta för tittarna att få svar på. 

Arbetet innebär långa dagar, oregelbunden arbetstid och många resor. Under större evenemang så får man räkna med att vara hemifrån långa perioder.

Det tar oftast flera år innan du får de "roliga" uppdragen.

Utbildning

Sportkommentatorer har olika utbildningsbakgrund, Journalist/reporter är vanlig bakgrund.

Rekommenderat gymnasieprogram för journalistik är bl a Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Medier, information och kommunikation. Den sportliga biten finns på Barn- och fritidsprogrammet, inriktning Fritid och hälsa.

Just för sportjournalistik är egen erfarenhet inom idrott en stor merit.

Passande utbildningar finns inom yrkeshögskolan och högskolan, samt även hos privata utbildningsanordnare.

Framtidsutsikter

Konkurrensen inom sportjournalist-branschen är stenhård. Det kan vara svårt att "få in foten", men det kan du förhoppningsvis göra genom praktik "på rätt ställe".

Personliga egenskaper

Du måste ha stort tålamod, då matcher kan fördröjas pga oförutsedda händelser. Att vara snabb i tanken och "ställa om" är ett måste. Under t ex en direktsändning måste du kunna underhålla tittare under tiden man väntar på matchstart eller avblåsning.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  8 Lediga jobb som sportkommentator

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.