På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kaffetekniker
Spela filmen

Kaffetekniker

Medelstora och stora kontor har ofta flera kaffeapparater och sluter serviceavtal (ofta med de företag som säljer och installerar just den sorterns kaffeapparater) som garanterar att kaffemaskinerna fungerar, är rena och alltid levererar gott kaffe. Servicepersonal (kaffetekniker) kommer till kontoret regelbundet  (t.ex en gång i månaden) och  utför preventiv service. Extra snabb service (extra utryckning) sker vid akuta driftstopp.

Kaffetekniker rengör, fyller på och underhåller kaffeapparater och testar sedan kvalité på kaffet som kommer ur maskinen/apparaten.

För att trivas i rollen som kaffetekniker behöver man vara tekniskt lagt (händig), snabb, flexibel och ha ett trevligt sätt (därför att man träffar många kunder varje dag). Man måste ta kritik på ett konstruktivt sätt, och vara tålmodig och samarbetsvillig.

Korkort B (för personbil) ställs ofta som krav för att få anställning som kaffetekniker. Detta på grund av att man åker runt till olika arbetsplatser och har utrustning med sig. Körkort C (för lastbil) är meriterande (i så fall kan man utföra större leveranser av té, kaffe och mjölkpulver samtidigt som man servar kaffeapparaterna).

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man blir upplärd under introduktionsperioden (som ofta varar i ca två veckor) av en mer erfaren kollega. Att man har gymnasial utbildning samt har körkort kan ställas som krav för att få anställning. 

Visste du att...?
Kaffedrikande har positiva hälsoeffekter, bl a skyddar 3-4 koppar kaffe om dagen mot diabetes och vissa former av cancer. Källa: svt.se .

Statistisk uppgift från december 2017
Svenska dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per dag och person.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.