Dagbarnvårdare

Dagbarnvårdare

Den här typen av barnomsorg kallas numera för "pedagogisk omsorg". Pedagogisk omsorg kan bland annat bedrivas i form av familjedaghem, flerfamiljssystem eller liknande. Kommunen skall godkänna verksamheten för att den skall kunna få bidrag.

Godkännande av pedagogisk verksamhet sker under förutsättning att verksamheten håller samma nivå på kvalitet och säkerhet som motsvarande offentliga verksamhet.

Verksamheten ska stimulera barns utveckling och lärande och utformas så att den förbereder barnen för fortsatt lärande men styrs inte av läroplaner. Läroplaner för pedagogisk omsorg skall endast vara vägledande.

Utbildning

Lämplig utbildning för en barndagvårdare är gymnasieskolans Barn- och fritidsprogrammet.

Gymnasiekompetens kan ställas som ett krav för att få jobba som dagbarnvårdare, vilket i praktiken betyder att man har läst minst två år på gymnasial nivå på ett gymnasieprogram eller motsvarande utbildning från komvux.

Det är mycket fördelaktigt att ha någon form av eftergymnasial utbildning, t ex förskollärare eller barnskötare.

Arbetsplats

Dagbarnvårdare (eller dagmammor som de kallades förr) är anställda av i första hand kommunen, men kan även bedrivas i privat regi och går ut på att man anordnar barnomsorgsverksamhet för barn i åldern 1 till 12 år i sitt eget hem.

Visste du att...?

... de så kallade "baby-luckorna", där man kan lämna in en "oönskad bebis" har funnits i Tyskland sedan kring 2000 och fram till idag har ca 500 spädbarn lämnats in.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  0 Lediga jobb som dagbarnvårdare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.