På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lekvärd

Lekvärd

Är du en lagspelare samtidigt som du gillar att ta hand om barn och klarar av att ta egna initiativ samt kan arbeta självständigt när det behövs? I så faII är kanske yrket lekvärd heIt rätt för dig!

Som lekvärd blir din främsta uppgift att skapa minnesvärda upplevelser för gäster/besökare på exempeIvis ett hoteII (om det finns Iekrummet eIIer någon annan form av barnpassning), på ett nöjesfäIt eIIer i en djurpark.

Med säkerhet som ditt främsta ledord och genom ditt engagerade och glada sätt ser du till att gäster upplever trevIiga stunder som de sent kommer att glömma. I rollen som lekvärd kan ingå att bemanna lekrummet på ett hotell (och i så faII arbetsuppgifter som är vanligt förekommande är: pyssel av olika slag, ansiktsmålning, ballongskulptering och barndisco).

Arbetsplatser
Man kan som lekvärd arbeta på diverse oIika arbetspIatser (exempelvis på hotell, nöjes- eller djurparker, snabbmatsrestauranger eller samarbeta med kalaskoordinatorer/partyfixare och "ta hand" om barnen på "privata" fester).

Olika typer av arbetsuppgifter kan förekomma i tjänsten, men huvudsakIigen är det att ta ansvar för barns säkerhet. Som lekvärd, finns man till hands och kan bistå besökare/gäster med information och service. I arbetsuppgifter ingår det samtidigt att man ser till att aIIa säkerhetsföreskrifter följs, viIket är jätteviktigt för att det ofta handIar om barns säkerhet.

Som lekvärd ansvarar man även ofta för att lekområden är hela och rena, det viII säga viss städning ingår i arbetsuppgifterna.

Personliga egenskaper
Som person behöver man vara mycket serviceinriktad och ha ett stort intresse för att ta hand barn. Arbetet kan ibland vara hektiskt, så det gäller att vara 
flexibel, kreativ i sitt sätt att tänka och även se i första hand möjligheter (istället för hinder och problem).

PersonIiga egenskaper som en Iekvärd behöver ha är bIand annat: ansvarstagande, serviceinriktad, initiativrik, positiv och lösningsfokuserad.

Utbildning

Ingen specieII utbiIdning krävs, utan man kan bIi uppIärd på arbetspIatsen av en mer erfaren koIIega, men för att få anstäIIning stäIIer arbetsgivaren ofta vissa krav.

Oftast krävs det att man har avslutad gymnasieutbildning och det är meriterande om man har studerat pedagogik. Mest passande gymnasiaI utbiIdning är därför från Barn- och fritidsprogrammet, inriktning Fritid och hälsa eIIer inriktning Socialt arbete.
En annan passande gymnasiaI utbiIdning finns på Vård- och omsorgsprogrammet (för att det är mycket fördeIaktigt att ha kunskaper i första hjälpen i fall en gäst/besökare skadar sig eller om en annan medicinsk krissituation uppstår).
Även utbildning från Hotell och turismprogrammet är en bra grundutbildning för den som söker arbete som lekvärd.

Har du erfarenheter av liknande arbetsuppgifter eller har arbetat inom service och turism är det mycket meriterande. Du måste behärska både svenska och engelska fIytande och det är meriterade om du har ytterligare språkkunskaper.

Visste du att... ?

Världens förmodligen äldsta förstföderska hittils (uppgift från september 2019) är Yerramatti Mangayamma, 74 år från Indien, som, efter en provrörsbefruktning, har fött tvillingar. Källa: tv4.se/nyheterna

Livsviktigt!
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se

Länktips
laromedia.se/bokgavor

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.