Ungdomskonsulenter arbetar med ungdomars utveckling och delaktighet i olika vardagskontexter, exempelvis på grund-, gymnasie- och folkhögskolor, fritidsgårdar, ungdomshem, HVB-hem och inom olika föreningar, bl a i idrottsföreningar.
Ungdomskonsultenter behöver ha fördjupade kunskaper om ungdomars identitet, ungdomskulturer samt om ungdomars villkor och beteenden i svåra livssituationer. De måste kunna identifiera och även beskriva ungdomars utveckling. De behöver också ha kunskap och färdigheter i att bemöta och hantera mycket svåra samtal med ungdomar och ibland också med personer i ungdomarnas omgivning såsom föräldrar/vårdnadshavare, goda män och personal på skolorna, såsom lärare, skolkuratorer, studiehandledare, skolsköterskor och rektorer.
Kompetenser och Personliga egenskaper
Man måste ha mycket välutvecklad kommunikationsförmåga; vara en god lyssnare och en proffesionell hjälpare.
Ungdomskonsulenten måste ha kunskap och kompetens inom kommunikativa förhållningssätt i socialt arbete med ungdomar; hen måste bl a behärska ämnen som etnicitet, klass och könsperspektiv inom socialt arbete. Vidare måste hen knna beskriva centrala aspekter inom socialt arbete med ungdomar och unga vuxna; ha kunskap om psykologiska och sociologiska perspektiv i ungdomars identitet och utveckling; känna igen skydds- och riskfaktorer i barns, ungdomars och unga vuxnas vardag; kunna bygga upp sitt arbete på teorier och metoder relevanta inom pedagogiskt arbete.
Sommarföretag
Många kommuner erbjuder ungdomar möjlighet att pröva-på driva ett företag under sommarlovet. Det kallas ofta för "sommarföretag" och kommuner brukar erbjuda utbildning om företagande, handledarstöd mm. För mer information var god se "din kommuns" hemsida. Om skatteregler för dig som driver ett "sommarföretag" - var god se Skatteverket.se
Lilla ordboken
CRA - Community Reinforcement Approach; är avsett för personer med alkohol- & drogproblem samt för dem med samsjuklighet: både missbruksproblem & t.ex en psykiatrisk diagnos.
Länktips
- srhr.se/kurssida/sexit - samtal för bättre sexuell hälsa
- gymnasieguiden.se/info - Vad kan man göra Efter gymnasiet?
- jourhavande-kompis - Röda Korsets ungdomsförbundet tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år, som känner att de behöver prata med någon
- Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime är en sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld
- valideringsdelegation.se
- framtid.se/reportage - Obligatorisk Prao från HT18.