God man

God man

Som god man är du utsedd att hjälpa en medmänniska på olika sätt. Framförallt handlar det om att representera en person som behöver hjälp med att bevaka sina rättigheter och förvalta egendom på grund av sjukdom, funktionsvariationer, försvagat hälsotillstånd, ensamkommande flyktingbarn eller liknande. En god man utses alltid med huvudmannens godkännande.

Godmanskap innebär att du har du regelbundna kontakter med huvudmannen, vårdpersonal, hemtjänst, anhöriga och andra. Om du ser att det finns behov av mera stöd tar du initiativet. Men du som god man vårdar du inte huvudmannen eller hjälper till praktiskt, utan det ansvarar socialtjänsten, ledsagare, hemtjänst eller liknande för.

Exempel på arbetsuppgifter kan vara att söka bostadsbidrag, ansöka om stöd och service, boka vårdbesök, betala räkningar, ta hand om pension och bidrag och lämna fickpengar. Om huvudmannen har ärvt pengar eller ska sälja sin bostad ska du som god man alltid bevaka att allt går rätt till. 

Om du istället arbetar som förmyndare är ansvaret i princip samma, men huvudmannen får då inte längre behålla sin rättshandlingsförmåga. Det kallas för förvaltarskap och är en tvångsåtgärd för en person som varken ta hand om sig själv eller sin egendom.

Detta arbete ger ingen lön, man får ett arvode baserat på ett prisbasbelopp.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs för att kunna bli en god man, men du ska ha ordnad ekonomi och inga tidigare rättsliga problem. Om du är intresserad av att bli god man lämnar du en intresseanmälan till Överförmyndarnämnden, en verksamhet som finns i alla Sveriges kommuner. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.