På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Idrottsscout

Idrottsscout

Idrottsscout är en person som är anställd i eller jobbar på uppdrag av en idrottsförening och i vars arbetsuppgifter ingår att leta efter nya spelare och/eller analyserar spelsystem åt en eller flera tränare eller åt en idrottsförening.

Det krävs att man har mycket god förståelse och "blick för" den idrott "som det handlar om" för att kunna bedöma idrottarens potential (göra rätt prognos för idrottarens framtida utveckling).

Utbildning

Idrottsscout kan ha diverse olika utbildningsbakgrunder. Ofta "arbetar man upp sig" inom en idrottsförening. En bra början är, alltså, att bli aktiv på idrottsföreningar inom den idrotten som man är intresserad av.

Ledarskapsutbildning kan vara en utbildning som kan gynna den som vill satsa på att bli en idrottsscout och/eller att läsa Sport management som bland annat finns att läsa på högskolenivå i Stockholm (på GIH, gih.se ), i Växjö* och i Örebro**.

Lilla ordboken
RF - är en förkortning som står för Riksidrottsförbundet.

Att tänka på
Som idrottsscout spenderar man väldigt mycket tid ute på tävlingar och cuper (för att hitta de bästa talangerna eftersom det är en scoutens uppgift att välja vilka som har potentiell talang att bli "stora" inom sin idrott). Det innebär att man är mycket "hemifrån" och familjelivet och sociala relationer med vänner och bekanta kan bli lidande.

Historiska fakta
Den 6 mars 1988 vann bröderna Örjan och Anders Blomquist Vasaloppet tillsammans, vilket är extremt sällsynt då segern i Vasaloppet brukar alltid tilldömas endast en skidåkare. Källa: oppetarkiv.se

Länktips

  • fmsweden.se/topic - diskussionstråd om att bli fotbollsscout
  • fritidsbanken.se - låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar
  • gih.se - info om programmet "Sport management" på Gymnastik- och idrottshögskolan vid Stockholms Stadion, som är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, fysisk aktivitet & hälsa
  • rf.se/Allanyheter/idrottensdag
  • lnu.se/program - *Idrottsvetenskapligt program på Linnéuniversitetet i Växjö*, 180 hp
  • oru.se/utbildning - **Programmet Management in Sport and Recreation på Örebro** Universitet, 180 hp.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.