Som idrottsscout spenderar man väldigt mycket tid ute på tävlingar och cuper, allt för att hitta de bästa talangerna och se vilka som har potentiell talang att bli stora inom sin idrott.
Utbildning
Idrottsscout kan ha diverse olika utbildningsbakgrunder. Ofta arbetar man upp sig inom en idrottsförening. En bra början är att vara aktiv inom idrottsföreningar och inom den idrotten som man är intresserad av.
Ledarskapsutbildning kan vara en utbildning som kan gynna den som vill satsa på att bli en idrottsscout eller att läsa Sport management, som bland annat finns att läsa på högskolenivå.
På gymnasiet kan man läsa på ett valfritt program i kombination med NIU, nationellt erkänd idrottsutbildning eller läsa på RIG, riksidrottsgymnasiet.
Personliga egenskaper
Det krävs att man har mycket god förståelse och blick för den idrott som det handlar om för att kunna bedöma idrottarens potential och att kunna göra rätt prognos för idrottarens framtida utveckling.
Arbetsplats
Idrottsscout är en person som är anställd i eller jobbar på uppdrag av en idrottsförening och i vars arbetsuppgifter ingår att leta efter nya spelare och/eller analyserar spelsystem åt en eller flera tränare eller åt en idrottsförening.
Visste du att...?
... den 6 mars 1988 vann bröderna Örjan och Anders Blomquist Vasaloppet tillsammans, vilket är extremt sällsynt då en seger i Vasaloppet alltid brukar tilldömas endast en skidåkare.
Länktips
- Riksidrottsförbundet
- Gymnastik- och idrottshögskolan
- svt.se - "Sport för nördar"
- RF-SISU Stockholm