På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Äventyrsguide

Äventyrsguide

Gillar du att klättra, åka skidor, cykla och/eller paddla och vill jobba med äventyrs- och upplevelseturism? I så fall kan yrket äventyrsguide vara ett yrket för dig!

Yrket äventyrsguide är ett yrke inom område "Turism, rekreation och service" och passar dig som gillar spänning och vill jobba med upplevelser i fjällen, i skogen och på vatten.

För att trivas i och lyckas med yrkesrollen behöver man ha varierande praktiska färdigheter inom natur- och äventyrsturism för att med framtång leda bland annat toppturer, skidåkning, forsränning, kajak, kanadensare och klättring. Man måste dessutom ha omfattande kunskaper inom service, värdskap och entreprenörskap.

Som utbildad äventyrsguide har man möjlighet att arbeta som forsränningsguide, skidlärare/skidinstruktör, kajakinstruktör, aktivitetsguide, naturguide och skoterguide.

Arbetsuppgifter och arbetsplatser
Aventyrsguiden kan arbeta med diverse olika saker, ex. kan hen arbeta som skidlärare på en skidanläggning i Lappland eller på ett äventyrsföretag (utomlands, t.ex i Indien) där hen bland annat kan jobba med djungel trekking och canyoning. 

Gillar man fysisk aktivitet och att vara ute "i ur och skur", är det ett roligt och omväxlande jobb som kan passa perfekt, då man får hålla i aktiviteter och vara ute hela dagarna. Som äventyrsguide får man vara med och göra en utlandsresa eller en fjällvistelse i Sverige till ett fint semesterminne för turister.

Vem passar detta yrket för?
Svar: för den som är flexibel och stresstålig person som gillar att ta hand om gäster/turister/besökare, som har hög säkerhetstänk och som klarar arbetstoppar och kan hålla många bollar i luften. Man måste också vara pedagogisk, tålmodig och trivas i ledarrollen och gärna även kunna bjuda på sig själv för att få en god stämning i gruppen. 

Utbildning

De verksamma äventyrsguider har diverse olika utbildningsbakgrunder, ex. har många av dem utbildninar från en folkhögskola. Det finns också exempel på att idrottslärare och idrottstränare arbetar som äventyrsguider.

Gymnasieutbildning till Äventyrsguide hittar du bl a på Älvdalens utbildningscentrum eller på Äventyrsturismgymnasiet i Forshaga.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.