På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Äventyrsguide

Äventyrsguide

Gillar du att klättra, åka skidor, cykla, paddla och vill jobba med äventyrs- och upplevelseturism? I så fall kan yrket äventyrsguide vara ett yrket för dig!

Yrket äventyrsguide är ett yrke inom område Turism, rekreation och service och passar dig som gillar spänning och vill jobba med upplevelser i fjällen, i skogen och på vatten.

Äventyrsguiden kan arbeta med diverse olika saker, man kan arbeta som skidlärare på en skidanläggning i Lappland eller på ett äventyrsföretag.

Gillar man fysisk aktivitet och att vara ute i alla väder, är det ett roligt och omväxlande jobb som kan passa perfekt, då man får hålla i aktiviteter och vara ute hela dagarna. Som äventyrsguide får man vara med och ge ett fint och äventyrligt semesterminne till turister.

Utbildning

Det finns många sätt att utbilda sig inför ett äventyrligt liv.

En bra grundutbildning finns Hotell- och turismprogrammet, inriktning Turism och resor. De flesta äventyrsutbildningar bedrivs av privata gymnasieskolor.

Det kan finnas kurser inom äventyr och friluftsliv på bland annat folkhögskolor som ger bra kunskaper.

Personliga egenskaper

För att trivas i och lyckas med yrkesrollen behöver man ha varierande praktiska färdigheter inom natur- och äventyrsturism för att med framtång leda bland annat toppturer, skidåkning, forsränning, kajak, kanadensare och klättring. Man måste dessutom ha omfattande kunskaper inom service, värdskap och entreprenörskap.

Man måste vara en flexibel och stresstålig person, som gillar att ta hand om besökare, som har ett högt säkerhetstänk och som klarar arbetstoppar och kan hålla många bollar i luften. Man måste också vara pedagogisk, tålmodig och trivas i ledarrollen och gärna även kunna bjuda på sig själv för att få en god stämning i gruppen. 

Arbetsplats

Som utbildad äventyrsguide har man möjlighet att arbeta som forsränningsguide, skidlärare/skidinstruktör, kajakinstruktör, aktivitetsguide, naturguide och skoterguide.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.