Som grundskollärare arbetar du i grundskolan med den ämnesinriktning och de åldersgrupper du valt i din utbildning. I de lägre årskurserna kan du undervisa i nästan alla ämnen för samma grupp elever, men färre ämnen i de högre årskurserna. Oftast arbetar du i ett arbetslag med en grupp grundskollärare som tillsammans ansvarar för ett antal elever. I arbetslaget ingår ofta också förskollärare och fritidspedagoger.
Läroplanen anger målen för elevernas kunskaper och deras sociala och personliga utveckling. Sedan är det upp till läraren/lärarlaget att tillsammans med eleverna stå för innehållet i undervisningen. I arbetslaget kan man diskutera ämnesintegrering och projektstudier men också extra stöd till elever som behöver det. Du undervisar, svarar på frågor och ger eleverna tips och stöd.
I grundskollärarens arbetsuppgifter ingår också att tillsammans med andra vuxna i skolan och med barnen skapa en trivsam miljö, till exempel på skolgården och i matsalen. Du kan ha särskilt ansvar för en grupp elever som till exempel mentor eller studiehandledare. Då har du ansvar för att följa och stödja de elevernas studieutveckling och du har utvecklingssamtal varje termin med eleven och vårdnadshavare.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att bli grundskollärare utbildar du dig på universitet eller högskola till grundlärare. Grundlärarprogrammets tre valbara inriktningar är grundlärare med inriktning mot fritidshem, grundlärare med inriktning mot förskoleklass och grundskolans åk 1–3 samt grundlärare med inriktning mot grundskolan åk 4–6. Första året läser alla en gemensam utbildningsvetenskaplig kärna, vilket är generella lärarkunskaper som till exempel betygssättning och bedömning. Efter det följer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ute på en skola.
Framtidsutsikter
Under de kommande åren kommer antalet barn i grundskolans tidigare år att öka. En sjättedel av de arbetande lärarna inom grundskolans tidigare år är äldre än 60 år och väntas gå i pension inom de närmaste åren.
Länktips
- Lärarförbundet
- Skolinspektionen
- Studera.nu/Lärarkompassen - kort test för dig som funderar på att bli lärare
- Slöjd.nu - lättanvända och pedagogiska läromedel för slöjdundervisning
- Studera.nu - om modersmål för nationella minoriteter

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret