På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Waldorflärare

Waldorflärare

En waldorflärare arbetar med exakt samma saker som en grundskole- eller gymnasielärare arbetar med. Lärarna på Waldorfskolor arbetar bara utifrån en annan pedagogik. De måste dock följa LGR 11 och GY11.
Under dagen fokuserar lärarna på Waldorfskolorna även på att eleverna ska få ett bra upplägg så att de orkar med hela skoldagen.

Waldorfpedagogik (eller Steinerpedagogik) baseras på en antroposofisk bild och syn på människan och tillämpas vid Waldorfskolor, Waldorfförskolor, Waldorffritidshem och vid antroposofiskt baserade läkepedagogiska hem för elever med någon form av funktionsvariation.

Waldorfpedagogik utgår från Rudolf Steiners idéer om hur man kan forma en pedagogik, som lägger lika stor vikt på den tankemässiga, den känslomässiga och den viljemässiga utvecklingen hos barn, på ett sätt som motsvarar deras förment grundläggande inre situation och utveckling på varje åldersstadium.

Waldorfskolan strävar efter att vara en 12-årig skola med sammanhållna klasser från ettan till tolvan. Man strävar också efter att ha samma klasslärare genom de första sju åren, som följer barnens utveckling och utvecklas också tillsammans med barnen. Waldorflärare agerar som en förebild. Hen bygger upp och ansvarar för undervisningen i alla huvudämnena i en waldorfklass från förskoleåldern upp till högstadiet.  Dock är det viktiga inte att gå i samma klass och samma skola i 12 år, utan att få följa den waldorfpedagogiska kursplanen i 12 år. Det är också så att waldorfskolor i hela världen följer i så stor utsträckning som möjligt waldorfskolans kursplan vilket gör det lättare att göra utbyten och att gå en termin i ett annat land.

De flesta waldorfskolor idag är F-9-skolor men det finns också några fristående Waldorfgymnasieutbildningar.

Waldorfskolans läroplan i Sverige har en egen målbeskrivning som har godkänts av Skolverket

Nyckelord inom Waldorf-pedagogik är: ämnesövergripande undervisning, balans mellan hantverk, estetik och teori, sociala processer - man lär sig i samspel med varandra.

Du som är intresserad av yrket waldorflärare, kanske också vill läsa om andra yrken inom område Pedagogiskt arbete Se t.ex följande yrkespresentationer: Au Pair; Afasipedagog, Jobbcoach, Idrottskonsulent, Studiehandledare och IB-koordinator.

Utbildning

För att en lärare ska få bedriva undervisning i fristående skolor med den särskilda pedagogiska inriktningen Waldorf krävs det inte att läraren har lärarlegitimation utfärdad av Skolverket. Waldorflärarhögskolan arbetar på att kunna sätta en egen waldorflärarlegitimation.

För mer information kan man kontakta Svenska Waldorfskolefederationen: http://waldorf.se

Lilla ordboken
Eurytmi - en rörelsekonst som utövas och lärs ut inom Waldorfpedagogiken; förekommer i första hand inom den antroposofiska rörelsen & har 3 huvudgrenar: en alternativmedicinsk terapeutisk förgrening, den s k läkeeurytmin; en pedagogisk tillämpning praktiserad i waldorfskolorna & den huvudsakliga tillämpningen som scenkonst.

"Värna"
Branschorganisationen för antroposofisk läkepedagogik & socialterapi heter Värna, som bland annat erbjuder information om boende, arbete och utbildning för människor med särskilda behov. Källa: varna.nu

Visste du att...?
Den regerande svensk mästare i "minne" kan minnas över 5.000 binära tal i en följd. Källa: Svenska Minnesförbundet - minnesforbundet.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.