Utomhuspedagog

Utomhuspedagog

Utomhuspedagog är ett yrke för dig som gillar att vara ute och jobba med barn och elever på ett mer praktiskt sätt. Vistelse i naturen har visat sig vara bra för både den fysiska och psykiska hälsan hos barn. Utomhuspedagogisk verksamhet sprids därför till allt fler skolor och förskolor.

Som utomhuspedagog på en skola kan du jobba med skolans alla olika undervisningsämnen, fast du gör det utomhus och på ett mer praktiskt sätt. Det ger eleverna mer variation i undervisningen och möjlighet att lära sig på ett annat sätt än "det traditionella". Man kan säga att utomhuspedagogik är alternativ och  komplement till klassrumsundervisningen.

Det har också visat sig att elever som får vara ute och jobba praktiskt med sina skolämnen blir piggare och mer alertare i klassrummet.

Man har också märkt att elever, som har svårt med matematik i klassrummet, får en helt annan förståelse i ämnet när de får jobba med det ute och praktiskt. Utomhuspedagoger har nära kontakt med lärarna så de vet vilket område eleverna jobbar med i klassen och kan därför följa upp.

Varje utomhuspedagog kan profilera sig och t.ex implementera "ren naturkunskap" i lektionerna.

Utbildning

Den vanligaste vägen in i yrket är att man jobbar med barnen som barnskötare, förskollärarefritidspedagog eller lärare i några år och sedan vidareutbildar sig till utomhuspedagog.

Det är önskvärt att du kontinuerligt bedriver fortbildning, t.ex i form av kurser i utomhuspedagogik eller utomhusdidaktik

Ett krav för att arbeta i skola eller förskola i Sverige är ett rent belastningsregister. Du kan inte börja arbeta i förskola eller skola innan du visat upp detta!

Arbetsplats

Som utomhuspedagog kan du arbeta med utomhuspedagogik på en skola, förskola, fritids eller på en fritidsgård.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1728 Lediga jobb som utomhuspedagog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.