På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Autodidakt

Autodidakt

En autodidakt är en självlärd person

Ordet härstammar från grekiskans autos (själv) och didaskein (lära, undervisa), och Autodidaktik betyder alltså självlärdhet.

Anledningar till varför man inte går en traditionell skolundervisning kan vara olika, det kan vara så att undervisning just i det ämnet/kunskapsområde inte går att hitta eller så kan man kanske inte delta i undervisningen pga man t.ex inte har råd, inte har tid eller att man inte får utbildningsplats (t.ex om man är obehörig eller har för låga betyg).

En annan anledning kan vara att man tycker att den traditionella undervisningen inte passar ens egen uppfattning om hur undervisning bör bedrivas.

Självstudier kan man genomföra på olika sätt och under längre eller kortare perioder i sitt liv. De vanligaste sätten att bedriva självstudier är genom att läsa böcker eller söka information på Internet, t ex via bloggar, men också genom kommunikation med andra människor som kan lära ut något som man vill lära sig. Inom vissa kunskapsområden, t.ex inom Hantverk, så behöver man också öva mycket.

Det finns ett antal kända personer genom historien som var, i alla fall till en stor del, autodidakter. Ett exempel är Michail Lomonosov (1711-1765) från norra Ryssland. Han fick inte gå i skoIan innan han fyllde 19 år, men uppnådde senare i livet stora framgångar inom flera olika vetenskaper och kunskapsområden, bl a inom naturvetenskap, kemi, historia, konst och litteratur/poesi.

Trots faderns hårda motstånd till utbildning så lärde sig Michail att läsa och tack vare sin stora naturbegåvning samt mycket stark vilja, uppnådde han stora framgångar inom flera olika vetenskapsområden. År 1755 grundade Michail Lomonosov det som idag är Universitetet i Moskva.

M.Lomonosov hade också en stark konstnärlig ådra och brukar ibland även kallas för "ryska mosaikens fader". För övrigt bidrog han mycket inom diverse olika vetenskaps- och kuIturområden såsom astronomi, geoIogi, historia, kemi och språk.

Utbildning

Per definition är en autodidakt - en självlärd person. Man skaffar sig kunskap genom självstudier.

Visste du att...?

... ordet "kompetens" kommer från latinets comparare som betyder jämföra. Kompetens är alltså ursprungligen en "skillnad", som syftar på att någon kan mer än andra.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.