Astronomilärare
Spela filmen

Astronomilärare

Astronomi är ett mindre prioriterat område i grundskolans och gymnasiets fysikundervisning. Som gymnasielärare med ämnesbehörighet i fysik har du goda möjligheter att vara med och förändra detta. Många kunskapsmål i såväl fysik- som naturkunskapskurser på gymnasiet anknyter till astronomi, och som fysiklärare kan du inspirera och entusiasmera morgondagens astronomer.

Redan idag finns det på många skolor möjlighet att undervisa i astronomi- och rymdkurser bland de valbara kurserna i elevernas gymnasieutbildning, men de skolorna skulle behöva bli ännu fler.

Utbildning

För att utbilda dig till astronomilärare ska du slutföra en lärarutbildning med fysik som ett av dina huvudområden. Det finns sedan många möjligheter att specialisera dig inom astronomi och undervisa i astronomikurser även utöver kärnkurserna i fysik, främst på gymnasiets naturvetenskaps- och teknikprogrammet.

En del skolor erbjuder också spetsutbildningar i astronomi där du kan undervisa i kurser som fokuserar på exempelvis astrobiologi, människan i rymden, och rymdteknik.

Du kan också välja att läsa ett kandidatprogram i fysik med inriktning astronomi för att få spetskunskaper i astronomi och astrofysik. Sedan kan du komplettera med en pedagogikutbildning (KPU = kompletterande pedagogisk utbildning = 90 hp, 3 terminer på heltid) och på så sätt få en lärarexamen med fysik som huvudområde. Som gymnasielärare kan du utnyttja Astronomisk Ungdoms nationella resurscentrum i astronomi, Astronomicentrum, som komplement till din undervisning.

Visste du att...?

... var 18:e månad inträffar det en större eller mindre solförmörkelse som kan bevittnas någonstans på jorden.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.