Registrator

Registrator

En registrator sysslar med avancerad administration. Man registrerar (diarieför) inkommande och utgående handlingar.

Det är registratorns uppgift att känna till vilka handlingar som ska diarieföras, likaså ska man känna till vilka handlingar som är allmänna/offentliga handlingar och bör lämnas ut på begäran och vilka handlingar är sekretesstämplade och får inte lämnas ut. Registratorer behöver alltså även ha en del juridiska kunskaper.

Registrators arbetsuppgifter kan, för övrigt, innehålla även posthantering, och inte endast diarieföring och utlämnade av allmänna handlingar.

Som Registrator är man oftast även ansvarig för att se till att det finns fungerande rutiner och processer för registraturen i sin helhet.

Utbildning

Många personer inom det här yrket har en akademisk utbildning, dvd minst en 3-årig utbildning från högskola/universitet.

Det finns också exempel på att man jobbar som registrator med en annan eftergymnasial utbildning, ex. från en yrkeshögskola eller med endast gymnasiekompetens, som formell utbildning.

På gymnasiet rekommenderas det antingen utbildning från ett högskoleförberedande gymnasieprogram eller från Handels- och administrationsprogrammet, som är ett yrkesprogram.

Arbetsplats

Registratorer finns anställa inom kommuner och landsting, myndigheter och lärosäten, som t.ex högskolor och universitet.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

88 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.